Könyv-jelző

DEBRENTI PIROSKA

DEBRENTI PIROSKA
(1926-2016) rádióbemondó, előadóművész


Interjú Debrenti Piroskával (részlet)

Hajnali hatkor hívtak, hogy kocsi jön értem, menjek dolgozni a Parlament I-es kapujához. Akkor már onnan szólt a rádió. A kapunál vártak, felkísértek, a katona figyelmeztetett, hogy „Ne tessék közel menni az ablakhoz, mert lőhetnek szemből!” A stúdió ablaka egy belső udvarra nézett, oda behallatszott ugyan a 25-ei nagy lövöldözés, de a részleteket nem tudtuk. Úgy indultam el otthonról, hogy estig dolgozom, de csak három nap múlva, vasárnap értem haza. A Parlamentben kaptunk ételt, nagy tálcákon hozták fel.

A vastag szőnyegeken aludtunk, azokkal is takaróztunk. Adásba került minden, ami csak lehetséges, percről percre szerkesztődött a műsor. Sok üzenetet is beolvastunk. Az emberek odaadták a Parlament kapujában az őröknek, azok felhozták, mi meg felolvastuk, hogy X. Y. üzeni, jól van, ne aggódjanak érte. Sokan azt hiszik, hogy a forradalom jelképévé lett Egmont-nyitány tudatos választás volt, hiszen egy szabadsághősről van szó. Pedig a történet sokkal prózaibb. A Parlamentben összesen talán három lemezt találtak, az egyiken nóták, a másikon operett, a harmadik volt ez, a Beethoven. Persze, hogy ezt használták.

Szólt a rádió: két hangon a forradalomról – interjú Debrenti Piroskával és Bőzsöny Ferenccel – Nők Lapja, 2015. október 20. - részlet