Könyv-jelző

PONGRÁTZ GERGELY

PONGRÁTZ GERGELY
(1932–2005) 1956-os szabadságharcos


Corvin köz 1956 (részlet)

Futár érkezése vetett véget a vitának, ezért későbbi időpontra halasztották a téma letárgyalását. A futár jelentette, hogy Nagy Imre miniszterelnök és Janza Károly honvédelmi miniszter még a reggeli órákban fogadja a Parlamentben a forradalmi csoportok megbízottait.

Továbbiakról Ödön a következőképpen emlékezik vissza:
„[…] Janza Károly a Pártközpontban velünk lévő két tábornok kíséretében jött és mondta, hogy most telefonáltak a Parlamentből, ahol Nagy Imre már várja a küldöttséget.
Gyalog mentünk át a Parlamentbe és amikor a lépcsőjéhez értünk, még három-négy forradalmár csatlakozott hozzánk. Senki sem kérdezte meg tőlük, hogy kinek a képviseletében vannak itt vagy, hogy hol harcoltak az utóbbi néhány nap alatt.
A Parlament kapuján belépve széles, magas lépcső volt előttünk, piros szőnyeggel leterítve. Ezen a lépcsőn mentünk fel, elől Janza Károly a két tábornokkal, mögöttük mi felkelők vagy tízen. Nagy Imre egy tárgyaló terem ajtajában várt bennünket és kézfogással üdvözölte a társaságot. Amikor rám került a sor bemutatkoztam és azt mondtam, hogy annak az egyetemistának vagyok a bátyja, aki 23-án este kérte önt és minisztertársait, akadályozzák meg, hogy Piros László belügyminiszter a tömeg közé lövessen a Rádiónál, mert olyan vérengzés lesz Magyarországon, amilyet a világ még nem látott.
– Igen, igen. A kisbajuszos az esőkabátban, – bólogatott.
– Ernő öcsém volt – mondottam.”

Pongrátz Gergely: Corvin köz 1956. Chicago, a szerző kiadása, 1982.