Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

Az Országház kupolájára 1950. augusztus 20-án került a szocializmust szimbolizáló...
1946. október 5-én hunyt el gróf Bethlen István, a két világháború közötti...
1946. október 5-én hunyt el gróf Bethlen István, a két világháború közötti...
Az Országház képviselőházi üléstermének karzatáról öt lövést adott le 1921....
Wekerle Sándor, a dualista Magyarország háromszoros miniszterelnöke 1921....
1921. augusztus 12-én választották meg Gaál Gasztont a Nemzetgyűlés elnökévé, s...
A Vadászterem az Országház egyik leggazdagabb falképprogramjával rendelkező...
Az Országgyűlés 2011. július 11-én döntött arról, hogy 2014. május 31-ig át kell...
Pulszky Ágost 1846. július 3-án született Bécsben. 1871-től országgyűlési...

Könyvajánló

 Az Országház építése és művészete
 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.