2021. március 22-én az Országgyűlés az LMP, a Jobbik, a DK, az MSZP és a Párbeszéd frakciók kezdeményezésére „A 2021-27 évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról” címmel politikai vitanapot tartott. Az államtitkári expozékat követően az egyes képviselőcsoportok vezérszónokai ismertették a parlamenti frakciók álláspontjait.

A felszólalások szövege

2017. december 4-én az Országgyűlés a Kormány kezdeményezésére „A 2014-2020 közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról” címmel újfent politikai vitanapot tartott. A miniszteri expozét követően az egyes képviselőcsoportok vezérszónokai ismertették a parlamenti frakciók álláspontjait.

A felszólalások szövege

2017. április 10-én az Országgyűlés az LMP, MSZP és Jobbik frakciók kezdeményezésére „Az Európai Unió tagállamai közötti munkabérkülönbségek csökkentésének érdekében” címmel politikai vitanapot tartott. Az államtitkári expozékat követően az egyes képviselőcsoportok vezérszónokai ismertették a parlamenti frakciók álláspontjait.

A felszólalások szövege

2017. március 27-én az Országgyűlés a Kormány kezdeményezésére „A 2014-2020 közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról” címmel ismét politikai vitanapot tartott. A miniszteri expozét követően az egyes képviselőcsoportok vezérszónokai ismertették a parlamenti frakciók álláspontjait.

A felszólalások szövege

2016. november 28-án az Országgyűlés a Kormány kezdeményezésére „A 2014-2020 közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról” címmel politikai vitanapot tartott. A miniszteri expozét követően az egyes képviselőcsoportok vezérszónokai ismertették a parlamenti frakciók álláspontjait.

A felszólalások szövege

2016. május 2-án az Országgyűlés a Kormány kezdeményezésére „A 2007-2013 közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról” címmel politikai vitanapot tartott. A miniszteri expozét követően az egyes képviselőcsoportok vezérszónokai ismertették a parlamenti frakciók álláspontjait.

A felszólalások szövege

2015. február 26-án az Országgyűlés az LMP, MSZP és Jobbik frakciók kezdeményezésére "A Transzatlanti Befektetési és Kereskedelmi Partnerség (TTIP) veszélyei és hatásai a fenntarthatóságra és a szuverenitásra" címmel politikai vitanapot tartott. A miniszteri expozét követően az egyes képviselőcsoportok vezérszónokai ismertették a parlamenti frakciók álláspontjait. Az Európai Bizottság álláspontját Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős tagja mutatta be.

A felszólalások szövege

2010. október 20-án az Országgyűlés Lázár János (Fidesz) és képviselőtársai kezdeményezésére "Európai Uniós elnökségünk prioritásairól" címmel politikai vitanapot tartott. A miniszteri expozét követően az egyes képviselőcsoportok vezérszónokai ismertették a parlamenti frakciók álláspontjait.

A felszólalások szövege

2006. október 17-én az Országgyűlés a Kormány kezdeményezésére „Új Magyarország Fejlesztési Terv megvitatása” címmel politikai vitanapot tartott. A miniszteri expozékat követően az egyes képviselőcsoportok vezérszónokai ismertették a parlamenti frakciók álláspontjait.

A felszólalások szövege

2005. május 20-án az Országgyűlés Áder János (Fidesz) kezdeményezésére „Gyurcsány bizonyítvány: EU elégtelen!" címmel politikai vitanapot tartott. A miniszteri expozékat követően az egyes képviselőcsoportok vezérszónokai ismertették a parlamenti frakciók álláspontjait.

A felszólalások szövege

2004. május 12-én a Házszabályban előírt szükséges számú aláírás csatolásával Áder János és más képviselők (Fidesz) politikai vita megtartását kezdeményezték „Megfelelően felkészült-e Magyarország az Európai Unióhoz történő csatlakozásra?" címmel.
A vitában elsőként a kormány képviselőinek nyilatkozatára kerül sor, összesen 45 perces időtartamban. Ezt követően az egyes képviselőcsoportok vezérszónokainak felszólalására kerül sor, 20-20 perces időkeretben, majd további képviselői felszólalások következnek a frakciók rendelkezésére álló időkeretben. Végül a kormány képviselői 15 percben válaszolnak a vitában elhangzottakra.

A felszólalások szövege

2003. április 15-én az Országgyűlés Herényi Károly és Medgyasszay László (MDF) képviselők kezdeményezésére politikai vitanapot tartott „Mezőgazdaságunk a koppenhágai csatavesztés után" címmel. A vita menete a korábbiakhoz hasonlóan a kormány képviselőinek nyilatkozatával kezdődött, majd ezt követően került sor a parlamenti pártok vezérszónokainak felszólalására.

A felszólalások szövege

2002. november 13-án az Országgyűlés Áder Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének kezdeményezésére ismét vitanapot tartott az Európai Unióhoz történő csatlakozás tárgyában.

A vitanap első felszólalója Medgyessy Péter miniszterelnök úr volt, aki beszámolt a kormány hazánk Európai Unióhoz történő sikeres csatlakozása érdekében folytatott tevékenységéről. A beszámolót követően Kovács László külügyminiszter, Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, majd a négy parlamenti párt vezérszónokai mondták el hozzászólásukat.

A felszólalások szövege

2001. november 29-én a Kormány kezdeményezésére politikai vitanapot tartott az Országgyűlés annak érdekében, hogy a plenáris ülésen érdemi párbeszéd és eszmecsere keretében vitassák meg az Európai Unióhoz történő csatlakozás legfontosabb kérdéseit. Mindamellett, hogy ez a vitanap alkalmas volt arra, hogy a csatlakozás területén meglévő esetleges nézetkülönbségeket a felszínre hozza, nagyon hasznos szerepet töltött be a polgárok tájékoztatásában is. A vitanapot Martonyi János külügyminiszter úr a csatlakozási tárgyalások helyzetéről adott beszámolója indította, majd a frakcióvezetők kaptak szót.

A felszólalások szövege