Elektronikus irományszerkesztés és benyújtás (ParLex rendszer)

A Törvényalkotás Parlamenti Informatikai Rendszere (ParLex) egy olyan parlamenti dokumentum- és irományszerkesztő valamint folyamatkezelő rendszer, amely a hatályos jogszabályok előírásaira épülve a megfelelő felhasználói- és adatbiztonság mellett biztosítja egyes irományok szerkesztését és elektronikus benyújtását.

A - jelenleg csak parlamenti hivatali számítógépekről és laptopokról elérhető - rendszer segítségével a jogalkotás területén kockázatmentesen, az országgyűlési munka folyamatos biztosításával fokozatosan megvalósítható a minőségi jogalkotás követelményrendszere. Ehhez nagymértékben hozzájárul az automatikus hivatkozáskezelés, a beépített sablonok és automatikus parlamenti korrektúra használatával megkönnyített irományszerkesztés, és az előhatályosító funkció használata.

Az Országgyűlés elnöke a határozati házszabály 30. § (2) bekezdése b) pontja alapján bevezetés első ütemében a részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatokra és jelentésekre valamint a Törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslatára és összegző jelentésére, második ütemében (a 2017. évi tavaszi ülésszaktól kezdődően) a törvényjavaslatra, a képviselői módosító javaslatra, az egységes javaslatra valamint az alkalmazás segítségével előállítható egyéb irományokra a ParLex-et az irománybenyújtás elektronikus formájaként határozta meg.

A Törvényalkotás Parlamenti Informatikai Rendszerének bevezetésével kapcsolatos dokumentumok az alábbi linken érhetők el: www.parlament.hu/parlex.