Évfordulók – 130 éve született döntés az Országház homlokzatának uralkodói szoborgalériájáról

Az Országház homlokzatán a magyar történelem jeles alakjait megjelenítő 90 kőszobor kapott helyet. A Végrehajtó Bizottság 1893. október 27-én fogadta el Steindl Imre tervezetét ezen szobrok elhelyezéséről.

Az uralkodók kronologikus sorrendje a dunai homlokzat északi végénél Árpáddal kezdődik, és időben előrehaladva V. Ferdinánddal ér véget az épület déli homlokzatán. Annak érdekében, hogy ne történjen hiba, a történész-levéltáros Pauler Gyulával összeállíttatták az ország vezéreinek és királyainak történetileg hiteles névsorát.

Az alakokat biai (biatorbágyi) mészkőből formázta meg több szobrász, többek között Kallós Ede, Köllő Miklós, Mayer Ede, Szász Gyula. Az alkotás folyamán a szoborbíráló bizottság vizsgálta a ruházat, a fegyverzet korhűségét és az ábrázolt személyek vonásainak hitelességét. A szobrászoknak arra is ügyelniük kellett, hogy a kupolacsarnok és a homlokzatok azonos személyt ábrázoló művei között összhang legyen.

A szobrokat az utóbbi száz év felújításai során kicserélték, az eredeti alapján újrafaragták. A régi szobrokból már csak néhány van meg.

Részlet az Országház nyugati homlokzatának uralkodói szoborgalériájából
Részlet az Országház nyugati homlokzatának uralkodói szoborgalériájából
Forrás: Országgyűlési Múzeum, Fotóarchívum

A témát részletesen ismerteti Az Országház szobrai című kötet.

Az Évfordulók sorozat korábbi cikkei itt érhetők el.