Évfordulók – 175 éve fogadta el Pozsonyban az utolsó rendi országgyűlés mindkét táblája a közteherviselésről, az úrbéri szolgáltatások utólagos állami kárpótlással történő azonnali eltörléséről szóló törvényjavaslatot

A pozsonyi országgyűlés történelmi jelentőségű törvényalkotó munkájával megteremtette a hazai polgári fejlődés alapjait. Ezen törvények sorába tartozik az 1848. március 18-án elfogadott 1848. évi VIII. törvénycikk, amely kimondta a közteherviselés elvét, megszüntetve ezzel a nemesség és az egyházak közel egy évezredes adómentességét: „Magyarország s a kapcsolt részek minden lakosai minden közterheket különbség nélkül egyenlően és aránylagosan viselik.”

A feudális állam jogintézményeinek lebontásában nagy szerepe volt az úrbériség eltörléséről szóló 1848. évi IX. törvénycikknek is, amely megszüntette a feudalizmusnak a társadalom és a gazdaság fejlődését leginkább akadályozó maradványát. A törvény elrendelte az úrbéres szolgáltatások azonnali eltörlését, és egyben megszüntette az úriszék intézményét. Az érintett földbirtokosoknak állami kártérítést ígért, és átmeneti védelmet nyújtott a hitelezőkkel szemben, míg a kártérítésről döntés születik.

A pozsonyi országgyűlés helyszíne.
A pozsonyi országgyűlés helyszíne
Forrás: Országgyűlési Múzeum, Fotóarchívum, reprodukció: Vasárnapi Ujság, 1887. márc. 13.

Az Évfordulók sorozat korábbi cikkei itt érhetők el.