Évfordulók – 125 éve nevezték át a Tömő teret Országház térre

A Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1898. május 12-i ülésén a Tömő teret (a mai Kossuth teret) övező telekrendezési ügyek kapcsán kimondta: „az állandó országház körüli teret a Géza utcától a vízvezetéki szivattyú telepen tervezett tömbig »Országház tér«-nek neveztük el”.

Ezt követően a tér átnevezésére legközelebb a világháborút követő forrongó időkben tettek kísérletet. 1918. november 19-én Krúdy Gyula az FKT-nak benyújtott javaslata szerint az Országház teret Köztársaság térre kell átkeresztelni, mivel itt kiáltották ki 1918. november 16-án a köztársaságot. Az FKT hiába fogadta el a javaslatot, a sajtóban és a hivatalos iratokban továbbra is rendszeresen Országház térként emlegették, még a Tanácsköztársaság idején is. A kommunista diktatúra bukása után hivatalosan is visszaállították a régi elnevezést.

1927-ben, Kossuth Lajos születésének 125. évfordulóján az Országház előtti téren felavatták Horvay János Kossuth-emlékművét. Az évforduló kapcsán – többek között miniszterelnöki kérésre – az FKT 1927. november 2-án 10.128 szám alatt határozatot hozott a tér Kossuth Lajosról való elnevezéséről. A terület ettől kezdve a mai napig Kossuth Lajos nevét viseli.

 Az Országház tér (mai Kossuth Lajos tér) déli része, 1919 előtt
​​​​​​​Az Országház tér (mai Kossuth Lajos tér) déli része, 1919 előtt
Forrás: Országgyűlési Múzeum, Fotóarchívum

A témát bővebben A Nemzet Főtere – A Kossuth tér története című kötet ismerteti. A tér virtuálisan ide kattintva járható be.

Az Évfordulók sorozat korábbi cikkei itt érhetők el.