Közös parlamenti kezdeményezések

Lezárva: 2018. június 7.


Az Európai Bizottság és az Európai Unió tagállami parlamentjei közötti politikai párbeszédbe tartoznak a több parlamenti kamara képviselői által közösen megfogalmazott javaslatok jelentősnek ítélt európai uniós kérdésekben. A gyakorlatban általában közös levél formáját öltő kezdeményezések megvitatására gyakran valamely interparlamentáris fórum szolgál, különösen a COSAC, a tagországok parlamentjeinek európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak találkozója.

Szintén e körbe sorolhatók a visegrádi négyek európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak, illetve más szakbizottságok találkozóján elfogadott zárónyilatkozatok is.

A megerősített politikai párbeszéd vagy más néven zöld lapos eljárás egy olyan közös parlamenti kezdeményezés, amelyben a tagállami parlamentek felhívják a figyelmet egy témára, amelyben uniós szintű fellépést szorgalmaznak. Ez máig nem formalizált, nem szabályozott eljárás. Az első zöld lapos eljárásra, brit kezdeményezésre 2015-ben került sor az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága és további 14 parlamenti kamara támogatásával született kezdeményezésre az Európai Bizottság által 2015 decemberében előterjesztett körforgásos gazdaságra vonatkozó javaslatcsomag jelentette a választ.

Az Országgyűlés által is támogatott kezdeményezésekről további tájékoztatás az alábbi linken keresztül érhető el:

http://ec.europa.eu/dgs/secretariat_general/relations/relations_other/npo/hungary/unsolicited_en.htm