Lezárva: 2021. január 20.

Folyamatban lévő egyeztetési eljárások:

Az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága 2018. július 3-i; 2018. október 10-i és 2020. október 19-i ülésén egyhangúlag döntött egyeztetési eljárás megindításáról az alábbi uniós tervezetek tekintetében.

A fenti európai uniós tervezetekkel kapcsolatosan az Európai ügyek bizottsága 2018. július 3-i ülésén egyeztetési eljárás megindításáról döntött. Az Országgyűlés elnöke felkérte a Gazdasági és a Költségvetési bizottságot, hogy a javaslatokról alakítsák ki véleményüket.

Az egyeztetési eljárás keretében kijelölt Költségvetési bizottság 2018. október 25-i ülésén vitatta meg a javaslat fő pontjait, az uniós döntéshozatal állását, valamint a Kormány álláspontját, melyet követően kialakította véleményét.

Az európai uniós tervezetet az Európai ügyek bizottsága 2018. október 29-i ülésén tárgyalta, melynek során a Kormány álláspontját, valamint az uniós döntéshozatal állását Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség államtitkára ismertette.

Az egyeztetési eljárás keretében kijelölt Gazdasági bizottság 2018. november 6-i ülésén vitatta meg a javaslatok fő pontjait, az uniós döntéshozatal állását, valamint a Kormány álláspontját, melyet követően kialakította véleményét.

Az Európai ügyek bizottsága 2019. március 4-i ülésén tárgyalta ismét a fenti javaslatot, melynek során a Kormány álláspontját, valamint az uniós döntéshozatal állását Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára, Adorján Richárd, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára valamint Dányi Gábor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára ismertette.

Az Európai ügyek bizottsága 2020. február 24-i ülésén ismét napirendre tűzte a fenti javaslatot, melynek során a Kormány álláspontját, valamint az uniós döntéshozatal állását Steiner Attila és Dr. Ökrös Oszkár, az Igazságügyi Minisztérium Európai uniós ügyekért felelős államtitkára és helyettes államtitkára, Dr. Adorján Richárd, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára valamint Dányi Gábor és Huszár Richárd, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkárai ismertette.

Az Európai ügyek bizottsága 2020. november 2-i ülésén újra megtárgyalta a fenti javaslatot, melynek során a Kormány álláspontját, valamint az uniós döntéshozatal állását Steiner Attila, az Igazságügyi Minisztérium Európai uniós ügyekért felelős államtitkára, dr. Adorján Richárd, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára valamint Dányi Gábor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára ismertette.

A közös agrárpolitka (KAP)

A fenti európai uniós tervezetekkel kapcsolatosan az Európai ügyek bizottsága 2018. október 10-i ülésén egyeztetési eljárás megindításáról döntött. Az Országgyűlés elnöke felkérte a Mezőgazdasági bizottságot, hogy a javaslatokról alakítsa ki véleményét.

Az Európai ügyek bizottsága 2019. március 4-i ülésén tárgyalta a fenti javaslatokat, melynek során a Kormány álláspontját, valamint az uniós döntéshozatal állását Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára ismertette.

Az egyeztetési eljárás keretében kijelölt Mezőgazdasági bizottság 2019. március 12-i ülésén vitatta meg a javaslatok fő pontjait, az uniós döntéshozatal állását, valamint a Kormány álláspontját, melyet követően kialakította véleményét.

Az Európai ügyek bizottsága 2019. július 1-i ülésén tárgyalta ismét a fenti javaslatokat, melynek során a Kormány álláspontját, valamint az uniós döntéshozatal állását Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára ismertette.

Az Európai ügyek bizottsága 2020. február 24-i ülésén tárgyalta a fenti javaslatokat, melynek során a Kormány álláspontját, valamint az uniós döntéshozatal állását Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára ismertette.

Az Európai ügyek bizottsága 2020. október 26-i ülésén tárgyalta újra a javaslatokat, melynek során a Kormány álláspontját, valamint az uniós döntéshozatal állását Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára ismertette, melyet követően a bizottság állásfoglalást fogadott el a fenti európai uniós tervezetek vonatkozásában.

A fenti európai uniós tervezettel kapcsolatosan az Európai ügyek bizottsága 2018. október 10-i ülésén egyeztetési eljárás megindításáról döntött. Az Országgyűlés elnöke felkérte a Gazdasági bizottságot, hogy a javaslatról alakítsa ki véleményét.

Az Európai ügyek bizottsága 2018. december 13-i ülésén tárgyalta a javaslatot, melynek során a Kormány álláspontját, valamint az uniós döntéshozatal állását Mogyorósi Szilvia, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője ismertette.

Az egyeztetési eljárás keretében kijelölt Gazdasági bizottság 2019. július 1-i ülésén vitatta meg a javaslat főbb pontjait, az uniós döntéshozatal állását, valamint a Kormány álláspontját, melyet követően kialakította véleményét.

Az Európai ügyek bizottsága 2019. december 17-i ülésén tárgyalta ismét a fenti javaslatot, melynek során a Kormány álláspontját, valamint az uniós döntéshozatal állását Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára ismertette.

A fenti európai uniós tervezettel kapcsolatosan az Európai ügyek bizottsága 2020. október 19-i ülésén egyeztetési eljárás megindításáról döntött. Az Országgyűlés elnöke felkérte a Fenntartható fejlődés bizottságot, hogy a javaslatról alakítsa ki véleményét.

Az Európai ügyek bizottsága 2020. november 16-i ülésen tárgyalta a javaslatot, melynek során a Kormány álláspontját, valamint az uniós döntéshozatal állását dr. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára ismertette.

Az egyeztetési eljárás keretében kijelölt Fenntartható fejlődés bizottsága 2020. november 24-i ülésén vitatta meg a javaslat főbb pontjait, az uniós döntéshozatal állását, valamint a Kormány álláspontját, melyet követően kialakította véleményét.

Az Európai ügyek bizottsága 2020. december 7-i ülésén tűzte ismét napirendjére a javaslatot, melynek során a Kormány álláspontját, valamint az uniós döntéshozatal állását Dr. Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára ismertette, melyet követően a bizottság állásfoglalást fogadott el a fenti európai uniós tervezet vonatkozásában.

Menekültügyi és migrációs paktum

A fenti európai uniós tervezetekkel kapcsolatosan az Európai ügyek bizottsága 2020. október 19-i ülésén egyeztetési eljárás megindításáról döntött. Az Országgyűlés elnöke felkérte a Honvédelmi és rendészeti bizottságot, hogy a javaslatokról alakítsa ki véleményét.

Az Európai ügyek bizottsága 2020. november 16-i ülésén tárgyalta a fenti javaslatokat, melynek során a Kormány álláspontját, valamint az uniós döntéshozatal állását Dr. Hegyaljai Mátyás, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára ismertette.

Az egyeztetési eljárás keretében kijelölt Honvédelmi és rendészeti bizottság 2020. november 25-i ülésén vitatta meg a javaslatok főbb pontjait, az uniós döntéshozatal állását, valamint a Kormány álláspontját, melyet követően kialakította véleményét.