Készült: 2020.02.28.13:54:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

88. ülésnap (1999.09.28.), 70. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy hiba lenne, ha ez a mai vita, amely a civil szervezetek ingatlanjuttatásáról szól, a pártszékházvita irányába menne el. Óvnám ettől magunkat, és tisztelettel kérem - ha kérhetem -, hogy a témáról beszéljünk. Ez a kérésem elsősorban Hegyi Gyula képviselőtársamnak szólt, és szeretném a figyelmébe ajánlani - a szakszervezetekről bizonyos értelemben beszélünk - azt a néhány tényt, amit ő nyilván nem tudhatott, ezért volt oly nagy védelmezője e törvény kapcsán a szakszervezeteknek.

E törvény kapcsán nem hiszem, hogy nagyon nagy védelemre szorulnának. Másról most ne beszéljünk, de nagyon jól tudjuk - és bízom benne, hogy ezután Hegyi Gyula is fogja tudni -, hogy azon művelődési intézmények, amelyek úgynevezett volt szakszervezeti művelődési intézmények, most vagy a szakszervezetnek, vagy a szakszervezet vagyonkezelő szervezetének bérleti díjat fizetnek azért, hogy ott működhessenek, ahol működnek. Sok millió forintot! Meg lehet kérdezni tőlük, ajánlom is Hegyi Gyula úrnak, ez ténykérdés!

Ugyanekkor az állam, a költségvetés az előző négy évben is adott több száz millió forintot ilyen típusú művelődési intézmények működésére. Az természetesen fontos dolog, hogy 1998-ban 290 millió forint volt, '99-ben a költségvetésben 360 millió forint volt ilyen célra - jelentős emelkedés történt. De mindeközben - vagy ebből a pénzből, vagy egyéb bevételeiből - a művelődési házak a szakszervezeteknek fizetnek bérleti díjat. Azt hiszem, ez helytelen. Szeretném ezt Hegyi Gyula figyelmébe ajánlani.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai