Készült: 2020.07.09.11:40:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

53. ülésnap (2019.02.18.),  69-76. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:28


Felszólalások:   61-68   69-76   77-82      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Arra kérek mindenkit, azért, hogy csak kormánypárti képviselők vannak bent, méltóztassanak helyet foglalni és csöndben hallgatni az azonnali kérdéseket és az azokra adott válaszokat is. Megköszönöm, ha ezt megteszik. Addig várok. Köszönöm szépen.Tóth Csaba képviselő úr, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kívánt feltenni a pénzügyminiszternek, de nincs jelen.

Korózs Lajos, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kívánt feltenni az emberi erőforrások miniszterének, de ő sincs jelen.

Vadai Ágnes képviselő asszony, a DK képviselője, azonnali kérdést kívánt feltenni az emberi erőforrások miniszterének, de ő sincs jelen.

Tordai Bence képviselő úr, a Párbeszéd képviselője, pedig azonnali kérdést kívánt feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, de Tordai Bence képviselő úr sincs jelen.

(15.10)

Tisztelt Országgyűlés! F Kovács Sándor képviselő úr, a Fidesz képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az igazságügyi miniszternek: „Lehet-e összefüggés a szocialista ügyvéd által elcsalt pénzek és a baloldali pártok finanszírozása között?” címmel. A miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Völner Pál államtitkár urat jelölte ki. Tisztelettel kérdezem, hogy a képviselő úr elfogadja-e a válaszadó személyét. (F Kovács Sándor jelzésére:) A képviselő úr jelzi, hogy elfogadja Völner Pál államtitkár urat válaszadónak. Képviselő úr, öné a szó. Parancsoljon!

F. KOVÁCS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A közelmúltban, többéves alapos nyomozást követően vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség Czeglédy Csaba MSZP, DK, Együtt által támogatott volt önkormányzati képviselő és társai ellen. A vádirat szerint a szocialisták ügyvédje 6,2 milliárd forinttal rövidítette meg a magyar költségvetést. Mindenki emlékszik még, hogy az államkassza mellett Czeglédy Csaba diákokat, nyugdíjasokat is megkárosított azzal, hogy az általuk elvégzett munka bérét cégei nem fizették ki. A szükséges összegek kifizetése máig nem történt meg a vállalkozások részéről, de a kormány gyors reagálásának köszönhetően megkezdődött a károsultak kártalanítása. Ráadásul tovább borzolta a kedélyeket, hogy nyilvánosságra kerültek azok a dokumentumok, amelyek szerint a Gyurcsány Ferenchez köthető Altus Zrt. több esetben finanszírozta Czeglédy Csaba tevékenységét.

Sajtóértesülések szerint a bűncselekményben részes személyek közül többen megtörték a hallgatást, az omertát, és vallomást tettek az ügyben. Vallomásukban elismerték bűnrészességüket, valamint terhelő információkat szolgáltattak Czeglédy Csabára nézve, amelyek megerősítették a vádiratban szereplő állításokat, így elképzelhető, hogy hiába védi magát saját börtönviselt ügyvédi irodáján keresztül a balliberális politikus. Czeglédy csalási ügyében nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy egyszer már hasonló bűncselekmény elkövetése miatt 2003-ban jogerősen ítélték el a baloldal ügyvédjét, tehát az áldozati szerep igen erősen sántít.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az elhangzottakra tekintettel kérdezem államtitkár urat, hogy lehet-e összefüggés a szocialista ügyvéd által elcsalt pénzek és a baloldali pártok finanszírozása között. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A választ Völner Pál államtitkár úrtól fogjuk hallani. Parancsoljon, államtitkár úr! Öné a szó.

DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. A baloldali és a liberális pártok beteges vonzódását a tisztázatlan eredetű vagy éppen bűncselekményekből származó pénzekhez ismerjük, akár a Tocsik-ügyig vagy az olajszőkítések ügyéig visszanyúlóan. Azt is láthattuk, hogy a 2010 előtti kormányzati ciklusban, akár a négyesmetró- vagy a BKV- és egyéb ügyekben is, iparszerűen végezték ezt a tevékenységet, de ami igazán nagy teljesítmény, hogy ellenzékben is olyan bűnszervezetet tudtak működtetni, mint a Czeglédy Csaba által üzemeltetett iskolaszövetkezeti hálózat, ahol valóban csaknem 6,3 milliárd forintot csaltak el, és károsították meg emellett valóban még a nyugdíjasokat és a diákokat is. Ami elgondolkodtató, hogy ekkora pénznek nyoma kellene hogy legyen, hogy hova tűnt ez az összeg.Milyen összefüggések vannak a párt tagjaként vagy a párthoz kötődően működő ügyvéd, az általa szervezett iskolaszövetkezetek, az eltűnt pénz és azok között a pártok között, akik ennek a hátterében, akár a DK-ról, akár az MSZP-ről beszélünk, felvonultathatók? Látható, hogy ezen a területen a hallgatás még sokkal erősebb, mint magán a bűnszövetkezeten belül, hiszen ott az eljárás során azért az érintettek hajlandók voltak feltárni a valóságnak azt a részletét, ami sajnos Czeglédy Csabára nézve eléggé terhelő, de ennyivel hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy tisztábban lássunk.

A másik része kicsit homályosabb, hogy valóban az Altus, a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó cég, miért olyan jóságos, hogy pénzügyleteket bonyolít ezzel a szervezettel kapcsolatban, és milyen elszámolások történtek, milyen visszafizetések történtek, amelyeket még le is kellett ezek szerint papírozniuk. Az is tudható, hogy a Nemzeti Bank itt piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálatot folytat, amit nyílt politikai támadásnak tekintenek az érintettek; mi ezt másképp látjuk. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra a képviselő úr következik. Parancsoljon!

F. KOVÁCS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a válaszát, államtitkár úr. Igaza van, nem láthatunk még tisztán ebben az ügyben, de amit látunk, már az is példa nélküli: rávilágít egy bűnszervezet és a politika összefonódására. Mondhatnánk, hogy példa nélküli, de ön is felsorolt néhány példát. Kíváncsian várom, hogy amikor ez a bűnszervezet felszámolásra kerül teljes mértékben, az ügy felderítésre kerül, meddig fognak elérni a szálak, és mindenki megkapja-e a méltó büntetését. Köszönöm szépen a válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválaszra államtitkár urat illeti a szó.

DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Valóban, az ügyben, mint láthatjuk, jelentős előrelépést tettek a bűnüldöző szervek, az ügyészségek ezekkel a feltáró vallomásokkal, amelyek igazolják az általuk a vádban megfogalmazottakat. Reméljük, hogy a bíróság is kellő sújt ad ezeknek az igazolt tényeknek. A másik része a dolognak: sajnos az, hogy a „vörös polip” csápjai hova érnek el, mi mindent ölelnek magukhoz, és honnan, milyen erőket szívnak magukba, egy jóval nehezebb feladat, de remélem, ez az eljárás részben erre is fényt fog deríteni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   61-68   69-76   77-82      Ülésnap adatai