Készült: 2020.07.13.00:35:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

53. ülésnap (2019.02.18.),  53-60. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 10:10


Felszólalások:   47-52   53-60   61-68      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Stummer János jobbikos képviselő I/4512-es számon az agrárminiszterhez nyújtott be interpellációt, Korózs Lajos MSZP-s képviselő I/4524. számon a pénzügyminiszterhez nyújtott be interpellációt, Gréczy Zsolt, a DK képviselője, I/4531. számon a miniszterelnökhöz nyújtott be interpellációt, Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő I/4529. számon szintén a miniszterelnökhöz, és Ander Balázs jobbikos képviselő I/4518. számon a pénzügyminiszterhez nyújtott be interpellációt, amelyeket visszavontnak kell tekintenünk. Ezzel az interpellációk sorát lezárom. Következik az azonnali kérdések sora. Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom önöket, hogy a határozati házszabályi rendelkezések 29. § (3) bekezdésének b) pontjában foglalt jogkörömmel élve a Vadai Ágnes képviselő asszony által elmondandó A/4588. számon benyújtott azonnali kérdést visszautasítottam, mivel a kérdés sérti az Országgyűlés tekintélyét. (Mozgás és zaj.)

Tisztelt Ház! Az azonnali kérdések - semmi ok a türelmetlenségre és a higgadtság elvesztésére, mindenki üljön vissza a helyére; köszönöm szépen - esetében az az eljárásrend, hogy amennyiben egy képviselő nem fogadja el a válaszadó személyét, azaz nem akarja, nem kívánja elmondani az azonnali kérdését, úgy automatikusan a következő, a frakcióhoz tartozó képviselő következne az azonnali kérdésével. Ezért a jegyzőkönyv kedvéért és az önök kedvéért is tájékoztatom önöket, hogy kiknek az azonnali kérdése kellett volna hogy elhangozzon, és értelemszerűen nem tudjuk az utána következőnek sem megadni a lehetőséget, tekintettel arra, hogy az ellenzék képviselői nincsenek jelen. Ellenben van kormánypárti azonnali kérdés is. Tehát: Szilágyi György a miniszterelnökhöz kívánt azonnali kérdést feltenni, Bangóné Borbély Ildikó az emberi erőforrások miniszteréhez, László Imre, a DK képviselője az emberi erőforrások miniszteréhez, Keresztes László Lóránt LMP-s képviselő a miniszterelnökhöz, Kocsis-Cake Olivio képviselő a miniszterelnökhöz kívánt azonnali kérdést feltenni.

Most Kovács Sándor képviselő úr következik, a Fidesz részéről, aki azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Mikor kér már valaki bocsánatot a Jobbikosok közül azért, ahogyan a nyugdíjasokkal bánik?” címmel. Parancsoljon!

KOVÁCS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Mikor kér már valaki bocsánatot a jobbikosok közül azért, ahogyan a nyugdíjasokkal bánnak? A Fidesz az a párt, ahol az idősekről nemcsak a kampányban, hanem az egész kormányzásunk alatt megbecsüléssel gondoskodunk. Ugyanis a Fidesz megbecsüli és tiszteli a magyar nyugdíjasokat, számít a tudásukra és tapasztalataikra, ezért határozott arról, hogy garantálja a nyugdíjak reálértékének megőrzését, kiszámíthatóságot és biztonságot teremt a magyar nyugdíjasoknak. A kormány csökkentette az alapvető élelmiszerek áfáját, bevezette a „Nők 40” programot, és csökkentette a rezsiköltségeket. A Jobbik nem szavazta meg, hogy a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek, ezzel is cserben hagyta az időseket. A Jobbikról továbbá az is kiderült, hogy azért indította a hihetetlen cukiságkampányát, hogy így nyerje el az idősek szavazatait. A mi politikánk teljesen ellentétben áll a Jobbik médiatanácsadójának véleményével, aki egy kiszivárgott beszélgetésben far-hát kommandónak nevezett bizonyos nyugdíjasokat, akik a közösségi oldalakon politikai véleményt nyilvánítanak. A Magyar Nemzethez került, a tavalyi választás után készült felvételen Silhavy Máté, s a párt alelnöke, Z. Kárpát Dániel hallható. Bepillantást nyerhettünk abba, hogy a Jobbik hogyan gondolkodik valójában a nyugdíjasokról.

A kiszivárgott beszélgetésben az alábbiak hallhatók. „Mi ezeket úgy hívtuk a szakmában, hogy far-hát kommandó, ezek nagyrészt nyugdíjasok, otthon ülnek, és várják azt, hogy jöjjön valami. Bedobod nekik a tartalmat, megírod, hogy ’Jaj, a rohadék már megint mit mondott! Mondjátok meg ti is jól!’, és akkor odamennek és ráírogatnak. A troll az viszonylag kevés, ezek a tényleg élő hülye nyugdíjasok, akik ott ülnek, és egész nap azt várják, hogy mikor tud…” Erre Z. Kárpát Dániel, aki a beszélgetés alapján először hallhatta a kifejezést, megjegyezte, talán Silhavyra utalva, „ő a far-hát kommandó alezredese”. Mindebből jól látható, hogy a saját szavazóit is lenézi a jobbik.

(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

A tavaly áprilisi országgyűlési választások után pár héttel lezajlott beszélgetésből egyértelműen kitűnik, hogy a Jobbik megveti, lenézi saját időskorú szavazóit, hiszen Silhavy pont azokat nevezi hülyének és hívja far-hát kommandósoknak, akiknek a pártot támogató véleményére a közösségi oldalakon számítanak. Ezek az emberek tiszteletet érdemelnek, nem pedig ilyen alpári stílusú megvetést és lealacsonyítást. Ez egyszerűen méltatlan. Tehát a Jobbik igazi arca: szélsőségesek és agresszívek. Képmutató és felháborító, amit a Jobbik művel. A Jobbik nem először bukott le azzal, hogy valójában mit gondol az idősekről: lenézi őket. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Vona Gábor korábban is azt írta… Köszönöm szépen.

Tehát, tisztelt államtitkár úr, kérem, mondja el, hogy a kormány milyen intézkedéseket tesz azoknak a nyugdíjasoknak az érdekében, akiket a Jobbik lenéz, akiknek a második világháború után és az ’56-os forradalom leverése után újjá kellett építeni az országot, ’89-ben a rendszerváltást követően pedig újra be kellett indítani a gazdaságot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK : Köszönöm szépen, képviselő úr. Szeretettel köszöntöm képviselőtársaimat, és tisztelettel felhívom a figyelmét, hogy a két perc mindenkire vonatkozóan két perc. Rétvári Bence államtitkár úrnak adok szót. Parancsoljon, államtitkár úr, ön válaszol.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, ha végignézzük az elmúlt évek jobbikos botrányait az idős emberekkel kapcsolatban, akkor azt láthatjuk, hogy többedszeri alkalommal bukik le a Jobbik. Néha egy-egy vezetője őszintén kiírja a Facebookra, hogy mit gondol, máskor különböző hangfelvételek kerülnek elő, de mindegyikből az derül ki, hogy a jobbikosok nem tisztelik az időseket, és nem tennének semmit az ő érdekükben. Emlékezhetünk Vona Gábor esetére, aki a saját Facebook-oldalára tette ki azokat a mondatokat, amelyben sértegette az időseket, hogy szennyvíz folyik a szájukból, hogy fölhörgik a XX. század különböző traumáit. Emlékezhetünk Sneider Tamás mostani Jobbik-elnök korábbi mondataira, hogy fel kell ölteni egy aranyos kisgyermekes szerepet, hogy az idősek rájuk szavazzanak, és most láthattuk a Jobbik alelnökének, Z. Kárpát Dánielnek, valamint a médiaalapítvány vezetőjének a szavait, akik szintén lenézték a saját idős szavazóikat. Nem pusztán csak arról van szó, hogy idős emberekről beszélgetnek, bár az is nyilvánvalóan elfogadhatatlan, hogy bárkiről így beszéljenek, de még a saját, a Jobbikra szavazó időseikről is, sőt még azokról is, akik az interneten másokat győzködnek arról, hogy a Jobbikra szavazzanak, így beszélnek.

És sem Vona Gábor a saját Facebook-bejegyzése miatt soha nem kért bocsánatot, sem Sneider Tamás a saját szavaiért, ami egy hangfelvételről került elő, soha nem kért bocsánatot, amikor sértegette az időseket. S ezt folytatja a Jobbik most is, amikor ezekért a szavaiért sem kér bocsánatot. Időről időre mindig lebukik, de soha nem kér bocsánatot. Sőt, jobbikos képviselőtársaik mentegetik a Jobbik politikusait. Annyi különbség van az elmúlt egy esztendőben, hogy most már nemcsak a jobbikos politikusok mentegetik a Jobbik vállalhatatlan, időseket lenéző, nem tisztelő szavait, hanem már a DK és más pártok politikusai is becsatlakoztak ebbe a kórusba, és ők is védik a védhetetlent, azt, amikor a jobbikosok megengedhetetlen módon, tiszteletlenül beszélnek az idősekről. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Kovács Sándor képviselő úré a szó. Parancsoljon!

KOVÁCS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár úr, a válasz egy percét már elhasználtam az előbb a hosszabbításban. Köszönöm szépen a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Rendkívül korrekt a képviselő úr, köszönöm szépen. Rétvári Bence államtitkár úr egyperces viszonválasza következik. Parancsoljon!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Még arra az epizódra hívnám fel ebben a tragédiában mindenkinek a figyelmét, hogy amikor Vona Gábor nem kért bocsánatot az idősektől azután, hogy megsértette őket az előbb idézett szavakkal, azután megpróbált a Jobbik egy nyugdíjastagozatot felállítani, hogy ezzel a nyugdíjastagozattal próbálják a támadások élét elvenni.

(15.00)

De ennek egyik vezetőjévé, alelnökévé egy olyan embert sikerült csak választaniuk, akinek perceken belül előkerült zsidó- és cigányellenes kijelentése a saját közösségi oldalán. Tehát nem sikerült egy olyan embert találniuk, aki adott esetben rasszizmussal vagy antiszemitizmussal ne lenne vádolható.

És ahogy mondtam, összefogtak az ellenzéki pártok, a Jobbik és az MSZP, a DK és az összes többi párt most már egy nyelven beszél nyugdíjügyben, egy követ fújnak nyugdíjügyben. Emlékezhetünk, hogy mit kaptak, mondjuk, 2008-ban a nyugdíjasok Gyurcsány Ferenctől: egyhavi nyugdíj elvételét, 8 százalékos nyugdíjcsökkentést, a Bajnai-kormánytól a 6,4 százalékos nyugdíjcsökkentést, de megkapták mind a Horn-, mind pedig a Gyurcsány-kormánytól, hogy megadóztatják a nyugdíjakat, összevont adózásra hivatkozással. Mind a két esetben is, a Horn-kormány után is, a Gyurcsány-kormány után is a nyugdíjak megadóztatási lehetőségét a Fidesz-KDNP törölte el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   47-52   53-60   61-68      Ülésnap adatai