Készült: 2023.11.29.03:40:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

2. ülésnap (2022.05.09.), 36. felszólalás
Felszólaló Dömötör Csaba (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 3:48


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Önök jó pár éve vesznek részt a magyar közéletben, de a választók felhatalmazása alapján most először nyílik lehetőségük arra, hogy a parlamenti munkában is részt vegyenek. Ehhez jó munkát és sok sikert kívánunk, egyébként pedig gratulálunk minden először megválasztott képviselőnek!

Ha jól értem, szeretné erősíteni a magyar Országgyűlés szerepét, ebben egyébként egyet is értünk. De nem tudok attól eltekinteni, hogy pár héttel ezelőtt még önök gondolkoztak azon, hogy bojkottálják az üléseket, meg mindenféle feltételeket is megfogalmaztak azért, hogy egyébként bejöjjenek dolgozni ide, az Országgyűlésbe. Szóval, arra kérem önt, hogy ha ismer még ilyet, akkor győzze meg képviselőtársait, hogy ne bojkottálják az üléseket. Ha ismer olyan baloldali képviselőt, aki nem tette le esetleg a parlamenti esküjét  én ismerek ilyet , akkor, kérem, győzze meg arról, hogy tegye le. (Arató Gergely: Szeretné, csak nem tudja! Nem hagyjátok, hogy letegye.) Ha pedig találkozik olyanokkal majd ott, a baloldalon, akik provokálják az üléseket, mondjuk azzal, hogy megpróbálja megakadályozni a szavazásokat, akkor, arra kérem, a jövőben akadályozza meg.

Mivel eddig nem volt lehetőségünk, hogy itt, a Házban közvetlenül is reagáljunk a felvetéseikre, ezért engedje meg, hogy pár kérést, azt is mondhatnám, hogy pár javaslatot fogalmazzunk meg. Ha megfogadják, megfogadják, ha nem, akkor nem. Először is arra kérem, hogy ha egy szomszédos országban magyar párt is elindul egy választáson, akkor ne kampányoljanak ellene, így Erdélyben magyar pártokat támogassanak, ne román pártokat. Aztán, ha a magyaroknak van egy közös álma, mondjuk, az olimpia vagy bármi más, akkor ne abból reméljenek politikai hasznot, hogy ezt összezúzzák, akkor sem, ha külföldről ezt remélik önöktől. Aztán, ha háborús konfliktus robban ki a szomszédságunkban, akkor ne tegyenek elhamarkodott kijelentéseket, ne akarjanak fegyvereket és katonákat küldeni, főleg ne olyan területeken keresztül, ahol magyarok is élnek. Azért említem ezt külön, mert voltak ilyen javaslataik, a baloldal fegyvereket küldött volna Ukrajnába, a választási eredmények azonban egyértelműen azt bizonyítják, hogy a magyarok ezt nem akarják.

Még egy fontos dolog: ha nem értenek egyet a kormánnyal, és emiatt, mondjuk, tüntetnének, ami egyébként alapvető joguk, tehát ha nem értenek egyet, ne dobjanak füstgránátot a rendőrökre. Ha mégis megteszik, akkor vállalják ennek a felelősségét, és ne próbálják meg az egészet letagadni.

Végül az önállóság kérdése. Most jó pár célkitűzést megfogalmazott. Jó pár éve annak, hogy önt megkérdezték arról, a Momentume az új SZDSZ. A kérdés egyébként jogos. Azt hiszem, egy Mandiner-interjú volt. Ön akkor azt válaszolta, hogy az életét teszi rá, hogy nem lépnek koalícióra az MSZP-vel. Aztán mi történt? Közösen indultak az MSZP-vel Gyurcsány Ferenc választási listáján. Az ilyen összeállást nevezte korábban a Momentum moslékkoalíciónak. Kevesen tudják, de ez a kifejezés nem tőlünk származik, hanem egy momentumos politikustól. (Vigh László: Jézus, Mária!  Derültség.) Arra kérném önöket, hogy ebben a koalícióban, ha lehetőségük van rá, ne képviseljék a 2010 előtti kudarcpolitikát, de azt hiszem, hogy egyfajta DK-s ifjúsági tagozatként erre nem igazán lesz politikai önállóságuk. (Arató Gergely: Na, na, vigyázzunk!)

Ez lenne, tisztelt képviselő úr, az öt kérés. Nem tudom, megfogadják-e. Lehet, hogy már azzal is sokan megelégednének, ha legközelebb nem mosnák le az elektromos rollert a zuhany alatt. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Bárhogy is legyen, köszönöm, hogy meghallgatott, jó munkát kívánok önöknek! (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai