Készült: 2023.11.29.02:15:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

2. ülésnap (2022.05.09.), 34. felszólalás
Felszólaló Fekete-Győr András (Momentum)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:48


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FEKETE-GYŐR ANDRÁS (Momentum): Tisztelt Országgyűlés! Első alkalommal mondom ki ezeket a szavakat, és szeretném, hogy igazzá váljanak. Sokakkal együtt szeretném, hogy ismét tisztelni lehessen az itt folyó munkát (Rétvári Bence: Be kell járni!); hogy valóban országgyűlésként működjünk mi, mind a 199-en; itt, ahol Kéthly Anna vagy Nagy Imre beszélt a nemzethez (Rétvári Bence: Antall József!), vagy ahol egyedül fogadta a megszálló szovjet hadsereget Bibó István. Sem őket, sem a választókat nem tisztelik azok, akik az Országgyűlés szerepét kiüresítik (Rétvári Bence: Vagy kivonulgatnak!), azok, akik régen még vallották  idézet következik , hogy „a parlamentáris demokrácián kívül minden más rendszer szükségszerűen vezet az egyén szabadságának elvesztéséhez”.

Mi viszont hiszünk a parlamenti demokráciában, ezért is esküdtünk fel Magyarország szolgálatára. (Rétvári Bence: Éppenhogy!) Ez egy megtépázott tekintélyű parlament, de parlament, ahol a mindennapi életünket alapjaiban meghatározó törvények születnek, itt vitathatnánk meg a nemzet jelenét és jövőjét. Ezzel szemben az egyik oldal mindent megszavaz, a másik oldal pedig mindent leszavaz. Fekete, fehér, igen, nem  ebben nincs mit tisztelni, ez így nem Országgyűlés.

Az egyik oldal szerint az elmúlt 12 évben minden kudarc volt, míg a másik oldal szerint minden siker  egyik sem igaz. A rendszerszintű bűnök és visszaélések túlnyomó többsége mellett nem fogom eltagadni az elmúlt időszak eredményeit sem: fontos befektetések és beruházások, új munkahelyek, nőtt a gazdaság; igaz, az uniós pénzek miatt nőtt, és az is igaz, hogy a környező országokban még jobban nőtt, igen, ott, ahol vezető politikusokat is elvisznek a rendőrök korrupció miatt.

A Momentum kezdeményezni és támogatni fog minden olyan javaslatot, amely Magyarország jövőjét szolgálja, az EU-s források lopásmentes felhasználását kórházakra, iskolákra és munkahelyekre, a tanárok fizetésemelését, a nyelvoktatás segítését, az egyéni és kisvállalkozások közterheinek csökkentését vagy az egyszülős családok támogatását, de eközben mindig el fogjuk mondani, hogy milyen hibák, mulasztások és bűnök történtek az egészségügy, az oktatás vagy a nemzetbiztonság területén.

Ellenzék vagyunk. Ellenezni fogjuk azokat a javaslatokat, amelyek a kevesek érdekeit szolgálják a sokakkal szemben; ellenezzük a visszaélésszerű hatalomgyakorlást, a szegényebbek adóinak emelését a gazdagok szolgálatában; nem szavazzuk meg teljes iparágak államosításnak vagy éppen privatizációnak álcázott ellopását sem. Mindez nem a mi találmányunk, hanem nemzeti liberális elődünk, példaképünk, Kossuth Lajos elképzelése a jó államról.

Az Orbán-rendszer nem pusztán a mi politikai elveinket és ízlésünket sérti, de ellentézise mindannak, amit 1848 hősei és 1867 bölcsei Magyarországként megálmodtak és felépítettek.

(14.10)

Történelmi tragédia, hogy a magyar nemzet és Magyarország határai nem esnek egybe. Ezért történhetett meg, hogy a múlt héten orosz bomba hullott magyarokra Kárpátalján. Szintén tragédia, hogy 32 évvel a rendszerváltozást követően a magyar államvezetés önkéntes túsza Oroszország diktátorának. (Rétvári Bence: Romentum!) Mi egy olyan Magyarországért dolgozunk, ahol a keleti elnyomás helyett szabad a sajtó, a munka, a mindennapok levegője, az élet, ahol nem kell a hatalmasok kegyeiért esedezni, hogy feljebb léphessünk, elég keményen dolgozni; ahol a gazdagság nem születési előjog, a közélet nem kriminalizált, és senki sem annyit ér, amennyije van.

Ha nem hinnék abban, hogy Magyarország lehet ilyen hely, nem lennék itt. Ha nem gondolnám azt, hogy az Országgyűlés visszaszerezheti a neki járó tiszteletet, nem vettem volna át a mandátumom. (Rétvári Bence: Lélegezz!) Mi azoknak leszünk a hangja, akiknek másképp nem jutna el a hatalomhoz a hangjuk. Tiszteljük meg őket! Így lesz ez itt újra „tisztelt Országgyűlés”. Köszönöm szépen a szót. (Rétvári Bence: Bár igaz lenne!  Taps a Momentum padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai