Készült: 2020.07.07.21:03:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

54. ülésnap (2019.02.19.), 1. felszólalás
Felszólalás oka Ülésnap megnyitása
Felszólalás ideje 3:20


Felszólalások:  Előző  1   1-8      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK : (A teremben lévők felállnak, és ezzel köszöntik a választópolgárok közösségét. Amikor az ülést vezető elnök helyet foglal, a teremben lévők is leülnek.) Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának 2. ülésnapját megnyitom. Tájékoztatom önöket, hogy az ülés vezetésében Földi László és Varga László jegyző urak lesznek segítségemre. Köszönöm kedves vendégeinket és mindenkit, aki figyelemmel kíséri munkánkat.

Tisztelt Országgyűlés! Ezen a napon, február 19-én ünnepeljük a magyar ápolók napját. Ez Kossuth Zsuzsanna születésnapja, aki a leginkább embert próbáló időkben, az 1848-49-es szabadságharc idején a tábori kórházak főápolónője volt. Világszerte május 12-én emlékeznek meg a modern ápolóképzés megteremtője, a brit Florence Nightingale hasonló tevékenységéről, aki a krími háború idején vállalta fel ezt az áldozatos munkát.

Kossuth Lajos húga kiváló szervezői készségét a feladat szolgálatába állítva a reá bízott hivatalt lelkiismeretesen látta el. Hitvallása szerint küldetésének célja felkeresni a szenvedést és enyhíteni azt. Ennek emlékét szándékozott megörökíteni az Országgyűlés, amikor 2014-ben határozatában Kossuth Zsuzsanna születésnapját a magyar ápolók napjává nyilvánította, ezzel is hangsúlyozva az ápolói munka megbecsülését.

2017-ben, születésének 200. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, tavaly pedig sátoraljaújhelyi házánál, egykori munkásságának budapesti helyszínén, valamint New Yorkban kapott emléktáblát.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mindannyiunk előtt álló nagy kihívás annak elérése, hogy az ápolói pálya megbecsült, magas presztízsű, a pályakezdők számára is vonzó hivatássá váljék, különösen napjainkban, amikor ez a terület is jelentős létszámhiánnyal küzd. Ugyanakkor ki kell fejezzük elismerésünket az évek, évtizedek óta ápolóként dolgozó polgártársainknak, akik ezt a lelkileg és fizikailag is nagyon megterhelő munkát végzik nap mint nap. Helytállásuk  ahogyan Kossuth Zsuzsanna szellemi öröksége és elhivatottsága  a magyar társadalom szenvedő tagjai mellett példaértékű. Köszönet és megbecsülés illeti valamennyiüket. (Taps.)

Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalással folytatjuk munkánkat. Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Gyöngyösi Márton frakcióvezető úr, Jobbik-képviselőcsoport: „Meddig él vissza a hatalom mindannyiunk türelmével?” címmel. Frakcióvezető úr, öné a szó.
Felszólalások:  Előző  1   1-8      Ülésnap adatai