Készült: 2021.01.19.07:23:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  97-104. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:24


Felszólalások:   89-96   97-104   105-112      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszterelnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Schmuck Erzsébet képviselő asszony, az LMP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: „Ki vállalja a felelősséget Miniszterelnök úr?” címmel. Schmuck Erzsébet képviselő asszonyé a szó, parancsoljon!

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ma, a mai nap kezdetén az ön expozéjához való hozzászólásomban több konkrét kérdést tettem fel önnek, amire nem kaptam választ. Most néhányat megismétlek. Remélem, nem veszi zokon, és bízom abban, hogy most választ fogok kapni.Az első kérdésem, illetve a javaslatunk az volt, hogy egy válságkezelő programra lenne szükség. Ön, azt gondolom, nagyon jól ecsetelte, hogy milyen komoly egészségügyi következmények, helyzet várható, akár 400 ezer ember fertőzötté válhat. Nyilván ennek a problémának a kezelése egyrészt sok pénzt, másrészt pedig nagyon sok komoly intézkedést igényel.

Ugyancsak tudjuk, hogy a gazdasággal is gondok vannak. Már az első hullámnak a következményeképpen 13,5 százalékkal csökkent a GDP. A második hullám, tudjuk azt, hogy sokkal súlyosabb. Igaz, hogy önök azt mondják, hogy most a gazdaságot nem állítjuk le, de nem tudjuk, hogy mi következhet. Tehát megítélésünk, hogy egy pótköltségvetés elkészítésével párhuzamosan szükség lenne egy ilyen válságkezelő programra.

És négy konkrét kérdést tettem fel, amit mi nagyon szeretnénk, ha ennek a részeként ezt tartalmazná. A kérdésem az, hogy megfontoljáke azt, hogy a 27 százalékos, tényleg világmagas áfa az alapvető élelmiszereken 5 százalékra csökkenjen. A másik kérdésem pedig az, hogy a szociális dolgozók előbb vagy utóbb megkapjáke az egyszeri 500 ezer forintos juttatást. A harmadik kérdés, vajon készeke arra, hogy a munkanélküli-járadékot 3 hónapról 9 hónapra emeljék, és hogy a nyugdíjasok helyzetén most, azonnal és gyorsan javítsanak.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. A válaszra Orbán Viktor miniszterelnök úrnak megadom a szót. Parancsoljon, miniszterelnök úr, annak ellenére, hogy ez négy kérdés volt legalább.

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Kérdésözön, tisztelt képviselő asszony. Az egészségügyi matematikusok és az orvosprofesszorok azt mondják, hogy a 200 ezer egyidejű megbetegedés az a csúcs, ameddig elfuthat Magyarországon a vírus. Az a helyes, hogyha ennek a kétszeresével számolunk, az nyújt elegendő biztonságot. Ehhez a 200 ezer egyidejű fertőzötthöz kell nekünk 16 ezer ágy; ha 400 ezerrel számolunk, akkor kell 32 ezer ágy, és ma 66 ezer ágyunk van. Van egy vezénylési tervünk, tehát jó lelkiismerettel mondom azt, higgadtan, nyugodtan, mert a védekezéshez higgadtság és nyugodtság kell, hogy felkészültünk, az ország felkészült a védekezésre.A nemzeti konzultációból egyértelműen következik, hogy az emberek azt szeretnék, ha a védekezés során a gazdaságot nem állítanánk le, ezért úgy fogunk védekezni, hogy a gazdaságot ne kelljen leállítani.

Költségvetést módosítani most nem szükséges, mert bölcsen, amikor a költségvetés először szembesült a járvánnyal, akkor olyan keretben alkottuk azt meg, járványügyi és Gazdaságvédelmi Alapot hozva létre, amely elég nagy mozgásteret ad. Ha ezen túllendülnénk, akkor vissza fogunk jönni a Ház elé, de ezzel nem számolok.

Az alapvető élelmiszerek egy részének az áfája 5 százaléknál van, és ezt meg is fogjuk tartani.

A nyugdíjasok számíthatnak a nyugdíjaknak az inflációval  az ő fogyasztási kosaruk alapján  kiszámított korrekciójával; és a 13. havi nyugdíj visszaépítését, amit az önök szövetségesei elvettek, január 1-jétől megindítjuk. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, miniszterelnök úr. Egyperces viszonválaszra képviselő asszonyé a szó. Parancsoljon! (A mikrofonját igazgató képviselő felé:) Tegye csak föl nyugodtan, képviselő asszony!

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen. Miniszterelnök úr, az emberek nagyon komoly napi megélhetési gondokkal küzdenek. Akármerre megyünk, például találkozunk országjáráson az emberekkel, ezzel a problémával küzdenek, az árak tényleg nagyon elszaladtak. Nem tudom, miniszterelnök úr néha elmegye a piacra, de ha elmegy a piacra vagy elmegy a boltba, akkor láthatja azt, hogy például az almának az ára  Magyarország egy almatermelő ország volt  1000 forint, 1000 forint fölött van. Nagyon sok embernek nem jut egészséges élelmiszer, az alapvető élelmiszerekből megfelelő mennyiség az asztalára. Ezen változtatni kell.

Mi egyébként másképpen látjuk az időskorúak helyzetének a kezelését. 2,8 százalékos emelkedés volt az év elején. Az infláció azóta 4 százalék fölött van, és még rohan felfelé. Egész évben a kormány ingyenesen használta a nyugdíjasok pénzét, ez nem megengedhető! Tehát hogyha 1 százaléknál nagyobb a különbözet, akkor azonnal kellene például a (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) nyugdíjakat emelni. Sok gond van!

ELNÖK: Köszönöm szépen. Egyperces viszonválasz illeti meg miniszterelnök urat is, parancsoljon!

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Régóta várok egy kormánypártot meghazudtoló ellenzéki hozzászólásra, most végre ezt megkaptam! Pontosan azt fogjuk csinálni, amit ön követel, tehát megnézzük, hogy mennyi az infláció. Ha a nyugdíjak emelése kevesebb volt, mint az infláció, akkor év végén azt visszaemeljük úgy, hogy egyébként az időközben beazonosított különbségre járó kamatot is oda fogjuk adni. Pontos elszámolás, hosszú barátság.Ami a béreket illeti, mindig lehetne több, és nem sok, ami most van, de az ön szövetségeseinek időszakában… (Schmuck Erzsébet széttárja a karját.)  az apróért is le kell hajolni, tetszik tudni, tehát ezt mindig el fogom mondani (Derültség a kormányzó pártok padsoraiból.) , tehát az a helyzet, hogy az ön szövetségeseinek időszakában (Schmuck Erzsébet ismét széttárja a karját.) az átlagbér 198 ezer forint volt, most pedig 400 ezer forint. Kérem, ezt méltányolja! (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   89-96   97-104   105-112      Ülésnap adatai