Készült: 2019.10.15.19:58:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap (2018.12.10.),  75-80. felszólalás
Felszólalás oka Interpelláció megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:19


Felszólalások:   69-74   75-80   81      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, jegyző úr, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Zsigmond Barna Pál, a Fidesz képviselője, interpellációt nyújtott be a külgazdasági és külügyminiszter úrhoz: „Kárpátaljai magyarok jövője a magyar-ukrán kapcsolatok fényében” címmel. Zsigmond Barna Pál képviselő urat illeti a szó.

DR. ZSIGMOND BARNA PÁL (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A határon túli magyar közösségek közül alighanem a kárpátaljai magyarság helyzete a legnehezebb. Szerzett jogaikat az ukrán kormány sorozatosan csorbítja és csorbítani kívánja, jövőjüket kockáztatva ezáltal. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget egy hónapon belül két támadás is érte, mindeközben az Európai Unió és a NATO tagállamai látványosan kitérnek az állásfoglalás elől.Örömmel láthatjuk, hogy a magyar kormány, így a Külgazdasági és Külügyminisztérium már eddig is határozottan és keményen kiállt a kárpátaljai magyarság jogainak csorbítása ellen. A minisztériumnak a nyelvtörvény, az oktatási törvény, valamint az állampolgársági törvény negatív rendelkezései elleni kemény fellépése, a magyar közösség jogait védő határozott álláspontja komoly fegyvertény a magyar-ukrán bilaterális kapcsolatok jövője terén is.

Bizton állíthatjuk, hogy az Ukrajna elnöke által sürgősségi eljárással beterjesztett állampolgársági törvénytervezet visszavonása nagymértékben köszönhető a miniszter úr, a minisztérium, de a teljes magyar politika és közélet erőfeszítéseinek, és bízunk abban, hogy az ellentmondást nem tűrő hozzáállás a többi törvénytervezetet is hasonlóan a kárpátaljai magyarság számára pozitív irányba fogja elmozdítani.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem tehát államtitkár urat, a magyar-ukrán kapcsolatok alakulása fényében hol tartunk most a kárpátaljai magyarság jogainak megvédése terén, várhatjuke a közeljövőben a kialakult konfliktus feloldását, az ukrán kormány belátását, amely szerint a nemzeti közösségek szerzett jogai elidegeníthetetlenek. Várom megtisztelő válaszát, köszönöm a szót. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Szijjártó miniszter úr válaszadásra Menczer Tamás államtitkár urat kérte föl. Kérdezem képviselő urat, elfogadjae a válaszadó személyét. (Jelzésre:) Jelzi, hogy igen. Menczer Tamás államtitkár urat illeti a szó.

MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a téma felvetését. Már többször volt módunk Ukrajnáról, illetve a kárpátaljai helyzetről beszélni itt, ebben a Házban, de nem lehet elégszer, különös tekintettel arra, hogy a helyzet további párbeszédért és további gondolatcseréért kiált.Ha megengedi, egy kis kronológiai áttekintés, mi is történt az elmúlt időszakban. Magyarország és a magyar kormány hangosan támogatta Ukrajna vízumliberalizációs tevékenységét, törekvéseit, illetve az Európai Unió és Ukrajna között megkötött társulási megállapodást. Támogattuk ebben Ukrajnát, ezért is éltük meg hátbaszúrásként, amikor ezen egyezmények megkötése után sorozatosan olyan magyarellenes lépések következtek, amelyek közül néhányat ön is említett.

Az oktatási törvény volt talán az első lépés, amellyel elvették a nemzetiségi diákok anyanyelven tanulási lehetőségét. Korábban 3 és 23 éves kor között, tehát a teljes oktatás spektrumában lehetett anyanyelven tanulni, az új rendelkezés szerint ez az alsó tagozat végéig adott, utána pedig nem.

A nyelvtörvénnyel kapcsolatban azt tudom elmondani, hogy minden olyan nyelvtörvénytervezet, ami az asztalon van Ukrajnában, súlyosan rontja a helyzetet a korábbi nyelvtörvényhez képest, amit az Alkotmánybíróság eltörölt. Korábban egy 10 százalékos küszöböt állapítottak meg régión belül, és ha megvolt ez a 10 százalékos részarány, akkor lehetett a nemzetiségi nyelvet a közigazgatásban, a médiában, a kultúrában, ezen területek egyes részeiben használni. Most ezt szeretnék 30 százalékra vagy afölé emelni.

Említeni kell azt az úgynevezett halállistát, ahol kárpátaljai magyarokat listáznak, és Ukrajna ellenségének nevezik meg, említeni kell azt a titkosszolgálati akciót, amit a beregszászi főkonzulátusunkon hajtottak végre. Említeni kell valóban, ahogyan azt ön is megtette, hogy a KMKSZ ungvári irodáját rövid időn belül kétszer támadták meg, kétszer próbálták felrobbantani, és másodszor sikerrel is jártak.

Történik mindez úgy, hogy a jelen körülmények között is Magyarország és a magyar kormány, azt gondolom, lehet úgy fogalmazni, korrekt partnere Ukrajnának. Most is segítünk, amikor segítséget kérnek, mert például Kárpátalján nem biztosított az ivóvízellátás, és nyilvánvalóan a tiszta vizet utána nemcsak a magyar nemzetiségűek ihatják, hanem az ukrán nemzetiségűek ugyanúgy. Most is üdültetünk itt ukrán gyerekeket, akiknek a szülei érintettek voltak a kelet-ukrajnai harcokban, és lehetne sorolni.

Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! E tekintetben tehát a magyar álláspont egyértelmű, Szijjártó miniszter úr is többször beszélt erről, a párbeszédet fenn kívánjuk tartani. Egyébként ma is találkozik külügyminiszter úr ukrán partnerével Brüsszelben. De nem tudjuk támogatni Ukrajna euroatlanti integrációját addig, ameddig a jogfosztás nem fejeződik be, és az elvett jogokat nem adják vissza.

Természetesen szólni kell arról is, hogy nagy aggodalommal figyeltük a közelmúltban azt a tengeri incidenst, ami megtörtént, nagy aggodalommal figyeltük, hogy Ukrajnában hadiállapotot vezettek be. Természetesen soha nem jó, ha egy szomszédos országban hadiállapotot vezetnek be, különösen nem akkor, ha ott 150 ezer magyar él. Annak örülünk, hogy ez a hadiállapot „csak” 10 megyét érint, Kárpátalja megyét nem.

Tehát a kárpátaljai magyarokat ilyen értelemben az, ami történt, illetve a hadiállapot bevezetése nem érinti. Ezzel együtt természetesen nagy aggodalommal figyeljük azt, ami történt. Bízunk abban, hogy minden érintett fél a minszki megállapodásokat be fogja tartani, mert csak ezt és csak a tárgyalásos utat látjuk arra alkalmasnak, ami a probléma rendezése felé hathat. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a kárpátaljai magyarok vezetőivel, amióta a hadiállapotot bevezették, még ha az Kárpátalját nem is érinti, napi kapcsolatban vagyunk. Köszönöm a téma felvetését még egyszer. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Viszonválasz illeti meg képviselő urat.

DR. ZSIGMOND BARNA PÁL (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Elfogadom államtitkár úr válaszát, köszönöm a választ. Megnyugtató azt látni, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amelyik törődik a határon túli magyarokkal, kiáll a kárpátaljai magyarság érdekében. Talán még emlékszünk Orosz Ildikó könnyek között elmondott köszönetére október 23-án a Terror Háza előtt, amikor azt mondta, hogy mellettünk csak a magyar kormány áll ki. Milyen jó azt tudni és érezni, hogy a magyar kormány viszont ott van mögöttünk.Úgyhogy köszönöm még egyszer a választ, és fontosnak tartom azt, hogy tegyük egyértelművé ukrán barátaink számára is, hogy csak akkor támogatja Magyarország Ukrajna euroatlanti integrációját, ha az ottani magyarságot nem érik támadások, visszaáll az élet, mondjuk így, a régi kerékvágásba. Elfogadom a választ, köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   69-74   75-80   81      Ülésnap adatai