Készült: 2019.10.19.13:21:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap (2018.12.10.),  183-184. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 5:50


Felszólalások:   181-182   183-184   185-186      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, szószóló úr. Kicsit tovább mentünk az időkerettel, de tekintettel a nemzetiségi ügyekre, most az időkerettől eltekintettem mint levezető elnök.Tisztelt Országgyűlés! Szintén napirend utáni felszólalásra jelentkezett Z. Kárpát Dániel képviselő úr, a Jobbik-frakció részéről, azonban képviselő úr nem tartózkodik az ülésteremben, így felszólalására a mai napon nem kerül sor.

Tisztelt Országgyűlés! Napirend utáni felszólalásra jelentkezett Horváth László képviselő úr, Fidesz: „A Felső-Mátra áramellátásának biztonságáról” címmel. Megadom a szót, képviselő úr.

HORVÁTH LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az éghajlatváltozással együtt járó szélsőséges időjárási jelenségek ma már lassan az életünk részeivé válnak, azt kell mondjam, sajnos. Különösen igaz ez a Mátra és a Bükk felsőbb részein lévő térségekben élő honfitársainkra, hiszen az elmúlt időszakban a tavaszi hóviharok, villámszerűen taroló ónoseső-frontok, mindenféle szélsőséges időjárási jelenség, ideértve a lezúduló és árvizeket okozó nagy mennyiségű csapadékot is, majd pedig, mondjuk, az aszályos időszakot is, ezek a jelenségek rendszeresen megjelennek, és rendszeresen, mivel váratlanul és nagy erővel jönnek, nagy próbatétel elé állítják az itt élőket, nagyon meglepik az ebbe a térségbe látogató turistákat is, akik száma, hála istennek, jelentősen növekedett és folyamatosan növekszik. A katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a rendőrség, a mentőszolgálatok, a kormányhivatalok, egyszóval azt lehet mondani, a különleges mentőegységek fokozott és hatékony együttműködését teszik szükségessé.A Mátra magasabb térségeiben a leggyengébb pontnak az elmúlt időszakban a rendszer leggyengébb elemének az elektromos ellátórendszer bizonyult. 2014 és ’17 között 117 középfeszültségű üzemzavart regisztráltak, és nem egy esetben az itt lévő települések, a településeken élők, de még a szállodákban lévők is több-kevesebb időre vesztegzár alá kerültek. Az elektromos rendszer üzemzavarának súlyos következménye az, hogy nemcsak az áramellátás, hanem az ivóvíz és a csatornarendszer működése is leáll ilyenkor. Sőt, egyes esetekben, mentési helyzetekben a mentésben részt vevők információcseréje is akadozott, veszélybe került az áramellátó rendszer üzemzavara miatt.

Mindezek után nagyon örültünk annak, hogy a kormány ebben az évben döntött arról, hogy ezeket az elektromos szabadvezetékeket földkábelre kell cserélni, hiszen ez jelentheti a végleges megoldást. Tudjuk azt, hogy a nyíladékok szélesítésével, ami több szempontból nem is indokolt, illetve nem hoz eredményt, nem érünk vele célba, csakis ezeknek a légvezetékeknek a földkábelre történő cseréje teremthet végleges és biztonságos megoldást.

A kormány döntött arról, hogy ennek a programnak, ennek a célnak az érdekében a hatósági előkészítést nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánítja. Ez egy nagyon örvendetes döntés, ugyanakkor sajnáljuk azt, hogy bár ez a hatósági előkészítés megtörtént, azonban információim szerint különféle közbeszerzési nehézségek miatt gyakorlati lépésekig mégsem jutottunk el ebben az évben. Pedig újból itt a tél, és így csak reménykedni tudunk abban, hogy nem tesz minket próbára, nem fog megint olyan helyzetet teremteni, amelyben bizony katasztrófaszerű állapotban kell menteni és szavatolni az emberi élet biztonságát, illetve a vagyonbiztonságot.

Szóval, reméljük azt, hogy a tavasz már a gyakorlati lépések idejét fogja jelenteni. Ezúton is szeretnék innen is köszönetet mondani mindenkinek, aki az ilyen szélsőséges helyzetekben segítséget nyújtott, helytállt, együttműködött, és elhárította a jelentősebb károk bekövetkezését. Azt gondolom, mindannyian várjuk a gyakorlati lépéseket, a megvalósítást, mert a biztonsághoz való jog a Magas-Mátrában, a Magas-Bükkben is magasan az első számú jog, ami mindenkit megillet ebben a térségben is. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   181-182   183-184   185-186      Ülésnap adatai