Készült: 2021.12.07.12:33:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap (2020.11.09.),  134-141. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:24


Felszólalások:   124-133   134-141   142-149      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, Schanda államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Mi folyik itt?” címmel. A miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Rétvári Bence államtitkár urat jogosította fel. Öné a szó, képviselő úr.

KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Örülünk, hogy meggyógyult és felépült, a Párbeszéd nevében további jó egészséget kívánunk önnek. Jónak tartjuk a bevezetett egészségügyi védekezési intézkedéseket, de azt gondoljuk, hogy ezeket már hetekkel korábban be kellett volna vezetni, mi ezeket hetekkel korábban javasoltuk. Reméljük, hogy nem lesz túl késő, hogy ezeket az intézkedéseket bevezették.

Van pár dolog, ami viszont kimaradt, ezekkel kapcsolatban szeretném kérdezni. Kérdezem, hogy a Párbeszéd táppénzzel kapcsolatos javaslatát támogatják-e. Jó lenne, ha senki nem kapna kevesebb fizetést, ha a járvány alatt otthon kell maradnia. A Párbeszéd azt javasolta, hogy a nettó bér száz százalékát kapják meg a veszélyhelyzet alatt otthon maradók, amikor karanténban vannak.

A nyugdíjasokkal kapcsolatban is kérdezném. Kapnake még ebben az évben valami érdemi támogatást a nyugdíjasok, az infláció őket érintette a legrosszabbul. Nemcsak a választás előtt kell rezsiutalvánnyal és Erzsébet-utalvánnyal támogatni őket, hanem akkor is, amikor bajban vannak, és most bajban vannak. Érkezike támogatás a nyugdíjasoknak ebben az évben?

A fizetésemelésekkel kapcsolatban is szeretném kérdezni. A szociális dolgozók és egészségügyi dolgozók kaptak egy bérkiegészítést idén, de most megint nagyon nagy felelősség hárul rájuk. Mi egy százszázalékos béremelést legalább a veszélyhelyzet alatt javasoltunk. Támogatjae ezt a kormány?

A tb-t önök szigorították az elmúlt időszakban. Akiknek nem rendezett a tb-jogviszonya, azok könnyen egy több százezres, többmilliós csekk elé nézhetnek. Kérjük, hogy a koronavírus kapcsán megbetegedettek ez alól kivételt kapjanak legalább a következő időszakban.

Illetve egy kérdés, amelyben nem biztos, hogy ön az illetékes, hogy ön alá tartozik, de nagyon fontos, és nem tudjuk rá a választ. A kijárási korlátozások vonatkoznake a kutyasétáltatókra? Most kiterjedt ez az időszak, 8 órától már kijárási korlátozás van, ez problémát jelent a kutyatulajdonosoknak. Ebben tervezneke valamit lépni, tervezike tisztázni ezt a kérdést? Várom válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, Kocsis-Cake képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Rétvári Bence államtitkár úrnak.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Itt a parlamentben minden parlamenti képviselő maga is hozzá tud járulni vagy tudja akadályozni a maga eszközeivel a járvány elleni védekezést. A magyar baloldal akkor, amikor tavasszal sem a gyors intézkedés lehetőségét, sem annak a gyors megszavazását vagy a veszélyhelyzet elmúltával a fontos intézkedések fenntartását nem szavazta meg, de még pár héttel ezelőtt sem, amikor például a bírságolást szigorítottuk, a maszkviselést kiterjesztettük, akkor sem lehetett számítani a magyar ellenzékre, akkor ez jól mutatja, hogy valaki segítő szándékkal vagy politikai haszonszerzési szándékkal vesz részt a vírussal kapcsolatos védekezési intézkedések vitájában.A Párbeszéd, azt hiszem, jól bemutatta, hogy kikre nem szabad bízni a járvány elleni védekezést; nemcsak azzal, amit Karácsony Gergely művelt, hogy ahelyett, hogy elment volna a Pesti úti idősek otthonába, ehhez képest különböző dokumentumokat posztolt a Facebookon, amelyekről kiderült, hogy nem is az írta, aki aláírta, és ebben is lebuktak, hanem azzal is, hogy benyújtanak a parlamentben is határozati javaslatokat, amelyeket aztán pár nappal később visszavonnak. Mint ahogy a DK benyújt népszavazási kérelmeket a koronavírus-járványra hivatkozva, amit aztán pár nappal később visszavon, szintén a koronavírus-járványra hivatkozva. Úgyhogy, tisztelt képviselő úr, nagy szerencséje szerintem Magyarországnak, hogy nem ilyesfajta vezetők állnak az ország élén, amikor valóban egy nehéz helyzetben vagyunk, a koronavírus-járványban, mint a világ minden más országa is.

A táppénzszabályok kapcsán többször elmondtuk, hogy akár pedagógusok, akár egészségügyi alkalmazottak esetében, ha az iskolában kapják el a koronavírust a tanárok, vagy akár a kórházban az egészségügyi dolgozók munka közben, akkor természetesen számukra százszázalékos táppénz jár.

Ami a nyugdíjasok helyzetét illeti, tisztelt képviselő úr, a baloldal a nyugdíjasoktól elvett egyhavi nyugdíjat a gazdasági válságra hivatkozva. A jobboldal a gazdasági válságban a nyugdíjasok fokozott megsegítésére visszaépíti a 13. havi nyugdíjat. Na, ez a különbség a baloldali és a jobboldali gondolkodás és intézkedés között. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, Rétvári államtitkár úr. Viszonválaszra van lehetősége Kocsis-Cake Olivio képviselő úrnak.

(13.50)

KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Konstruktívan feltettem önnek kérdéseket, de ön megint csak a szokásos mantrát tudja nyomni, amit itt folyamatosan nyom. Hozzátéve: a veszélyhelyzet kihirdetését az előbbiekben azért nem szavaztuk meg, mert nem volt benne határidő. Most végre raktak bele határidőt. Nem tudom, hogy ezt egyébként tavasszal miért nem tudták megtenni. Azonkívül én egy kicsit szerényebb lennék, államtitkár úr. Két-három hete letettük ezeket a javaslatokat az asztalra. Önök két-három hét csúszásban vannak. És ezek után maga akar minket kioktatni arról, hogy milyen intézkedéseket hoznak?

Legyen olyan kedves figyelembe venni az ellenzék intézkedéseit. Letettünk most is egy 11 pontos határozati javaslatot arról, hogy a veszélyhelyzet alatt a következő 90 napban milyen irányba kellene mennie a kormánynak. Legyenek kedvesek ezt figyelembe venni! Ne Mészáros Lőrincet segítsék, ne a saját hatalmukat építsék be még jobban, ne az önkormányzatokat nyomorítsák meg, hanem legyenek olyan kedvesek az embereket segíteni, ezeket a javaslatokat figyelembe venni. Akkor majd utána hánytorgathat a szemünkre bármilyen, tíz évvel ezelőtti dolgot, ha ezeket a lépéseket megtették, addig nem. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Viszonválaszra van lehetősége Rétvári államtitkár úrnak.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Láttuk, hogy hogyan intézkedett a Fővárosi Önkormányzat  mert a baloldal vezet , hogy végül a honvédségnek kellett fertőtleníteni a Pesti úti idősek otthonát. Tisztelt Képviselő Úr! Ön egészségügyi béremelésekről beszélt. Tisztelt Képviselő Úr! Önök voltak azok, akik az előző válság idején elvették az összes magyar orvos, mármint kórházi orvos és az összes magyar kórházi ápoló egyhavi fizetését. Önök voltak azok, akik csökkentették az egészségügyi dolgozók fizetését. És mi vagyunk azok, akik Magyarország elmúlt 30 éves történetének legnagyobb mértékű egészségügyi béremelését készítettük elő és hajtjuk végre azzal, hogy elfogadtuk a Magyar Orvosi Kamara bértáblajavaslatát, tisztelt képviselő úr; az ápolók esetében pedig négy év alatt egy 72 százalékos béremelést hajtunk végre.

Amikor a baloldal volt hatalmon, vizitdíjat vezetett be, kórházi napidíjat vezetett be. Vizitdíjat és kórházi napidíjat fizetnének azok a betegek, akiket a kórházakban vizsgálnak vagy a kórházakban kezelnek, tisztelt képviselő úr, ez a különbség (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a baloldal és a jobboldal kezelése között.

A jókívánságait viszont nagyon szépen köszönöm, és köszönöm az emberi gesztusát. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   124-133   134-141   142-149      Ülésnap adatai