Készült: 2021.12.07.12:13:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap (2020.11.09.),  1-4. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 14:23


Felszólalások:   1   1-4   5-8      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK : (A teremben lévők felállnak, és ezzel köszöntik a választópolgárok közösségét. Amikor az ülést vezető elnök helyet foglal, a teremben lévők is leülnek.) Szép jó napot kívánok, tisztelt képviselőtársaim, valamennyiüknek, valamennyiünknek! Az Országgyűlés őszi ülésszakának 15. ülésnapját megnyitom. Tájékoztatom önöket, hogy az ülés vezetésében Földi László és Gyüre Csaba jegyző urak lesznek segítségemre. Köszöntök mindenkit, aki figyelemmel kíséri mai munkánkat.Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! 2009-ben az Országgyűlés a magyar jelnyelvet önálló, természetes nyelvnek ismerte el, majd két évvel később, 2011-ben az új Alaptörvény elfogadásával annak védelme és elismerése a legmagasabb szintre emelkedett. 2017-ben pedig az Országgyűlés november 9-ét egyhangú döntéssel a magyar jelnyelv napjának nyilvánította, elismerve, hogy a hazai jelnyelv éppoly értékes, mint bármelyik beszélt nyelv a világban. Jelnyelvünk nemcsak élő, változó és fejlődő nyelv, hanem ugyanolyan nemzeti karaktere is van, mint beszélt anyanyelvünknek. A magyar jelnyelv éppen ezért kultúránk szerves része, mely hidat képez a siket és a halló emberek között. A hallássérült közösségből legalább tízezren ismerik és használják, miközben örvendetes módon évről évre egyre nagyobb számmal sajátítják el a hallók is ezt a nyelvet.

A jelnyelv azon túl, hogy segít egymás megértésében, elfogadásában, a hallássérült és siket honfitársaink alapvető szabadságjogainak gyakorlását is előmozdítja. Ezen közösség társadalmi integrációja, valamint problémáinak, nehézségeinek megértése, szükség esetén támogatása pedig nemcsak erkölcsi kötelességünk, hanem mindannyiunk közös érdeke is. Rendkívül fontos, hogy hazánk harmadik legnagyobb nyelvi kisebbsége sajátos hagyományaival és kulturális értékeivel tovább gazdagítsa a magyar társadalmat.

Ma ennek a közösségnek a tagjai, értékteremtő munkája és a magyar jelnyelv előtt tisztelgünk. A mai nap az együttlétre, az együttérzésre, az egymásra történő odafigyelésre is int valamennyiünket, és ennek a koronavírus-járvány árnyékában különös súlya van.

Vegyünk példát hát a siketek és nagyothallók összetartó közösségéről, vigyázzunk egymásra, és segítsük is egymást! Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps.  Néhány képviselő jelnyelven tapsol.) Köszönöm szépen. Különösen köszönöm Tordai Bence jegyző úrnak és mindenkinek, aki ezt a fajta üdvözlési módot választotta, hogy a siketek és nagyothallóknak megfelelő módon így tett eleget ennek. Köszönöm szépen.

Tisztelt Képviselőtársaim! A mai napon napirend előtti felszólalásokkal kezdjük munkánkat, ezt követően kétórányi időtartamban az azonnali kérdések és válaszok órájára kerül sor, végül a napirend utáni felszólalásokkal fejezzük be az Országgyűlés mai ülését.

Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! „Aktuális ügyekről” címmel a Párbeszéd képviselőcsoportjából Tordai Bence képviselő úr jelentkezett napirend előtti felszólalásra. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Polgártársak! Örülök, hogy az Orbán-kormány végre megfogadta a Párbeszéd két héttel ezelőtt bemutatott járványkezelési javaslatait. Mondanám, hogy itt volt rá az idő, de igazából már késésben vagyunk, jó lett volna, ha hetekkel ezelőtt lépik meg azt, amit meg kell lépni, de mindenesetre most végre felzárkóztunk Európa többi felelősen védekező országához. Ezért valóban elismerés illeti a kormányt, nehéz lehetett az eddigi dogmáikkal szembemenni. De talán akkor érdemes egy kicsit visszatekinteni, hogy két héttel ezelőtt, amikor egy ehhez nagyon hasonló járványkezelési csomagot tártunk a nyilvánosság elé, mit kaptunk a fideszes államtitkároktól, a Fidesz-médiától, a Fidesz valóságmagyarázóitól; minden voltunk, csak rendes ember nem. Nos, most bebizonyosodott, hogy amit Szabó Timea és a Párbeszéd képviselt az elmúlt hetekben, az az egyetlen felelős magatartás a járványkezelés kapcsán.

Azt ugyanakkor sajnálom, hogy még mindig nem sikerült teljes mértékben szembenézni a valósággal. Orbán Viktor ma reggeli bejelentésében azt mondta, hogy két héttel Ausztria mögött járunk, ami a járvány elterjedtségét illeti. Hát, az a rossz hírem van, hogy jócskán beelőztük Ausztriát, ami a megbetegedések és a halálozások számát illeti. Ha az elmúlt 14 nap adatait nézzük, az aktuális járványhelyzetet nézzük, akkor az ECDC hivatalos számai szerint Európában Magyarországon a harmadik legrosszabb a helyzet. Csehországban százezer lakosra 14 nap alatt 24,5, Belgiumban 18,5, Magyarországon pedig 10,4 halálos áldozat jutott; nincs más ország ezen a hármon kívül Európában, ahol két számjegyű a halálos áldozatok száma százezer főre vetítve az elmúlt 14 napban. Az az Ausztria, ami Orbán szerint állítólag két héttel előttünk jár, 3,8 halálesetet produkál százezer főre, tehát 3,8 Ausztriában, 10,4 Magyarországon. Ausztriában sokkal korábban hozták meg ezeket a korlátozásokat, Ausztriában sokkal felelősebben védekeznek. Jó lenne, ha Ausztriát valóban laboratóriumként tekintették volna, akár a korlátozásokat illetően, akár az egészségügyi ellátórendszer felkészítését illetően, de a lényeg az, hogy végre olyan intézkedéseket jelentett be a kormányfő, amivel mi, felelős ellenzéki politikusok, akik eddig is a szigorítások pártján voltunk, egyet tudunk érteni.

De nagyon féloldalú az a csomag, amit Orbán Viktor ma bejelentett. Mert korlátozások vannak, de csak a járványt kezeli ez az intézkedéssorozat, azt a gazdasági, társadalmi válságot, ami a járványt követően pusztítja a társadalmunk és a gazdaságunk szövetét, szinte semmilyen módon nem sikerült lereagálni. Azoknak a követeléseknek, amelyeket szintén elmondtunk az elmúlt hetekben mi, párbeszédesek és mi, ellenzéki politikusok, itt egy órával ezelőtt a Kossuth téren is, a túlnyomó része még nem épült be. Úgyhogy azt kérem önöktől, hogy tartsák meg jó szokásukat a kormányban, és fogadják meg a józan, jogos, megalapozott, felelős ellenzéki követeléseket, javaslatokat. Mondom is, hogy akkor mit kell tenni ahhoz, hogy ezt a járványhelyzetet követő gazdasági válságot kezelni lehessen. (Németh Szilárd István: Szerényen!)

Először is, a bérpótlás kiterjesztésére van szükség, és nem elég az 50 százalék, legalább 80 százalékra van szükség.

A családi pótlékot is fel kell emelni, hiszen a családos emberek, a kisgyermeket nevelő családok vannak most a legnehezebb helyzetben.

Az álláskeresési járadék jogosultsági idejét és összegét meg kell emelni, ahogy már tavasz óta követeli a teljes ellenzék.

Meg kell növelni a táppénz esetén járó összeget is nettó 100 százalékra, tehát körülbelül bruttó 75 százalékra kell emelni a táppénzre való jogosultságot, és kiterjeszteni mindenkire, aki a járványhelyzet miatt nem tud bemenni a munkahelyére.

(11.10)

És végül, amit a Párbeszéd egyedül javasol, a legfontosabb mind közül, hiszen mindenkit érint, mindenkit megsegít, aki bajba került, az a válságkezelő alapjövedelem bevezetése. Alapjövedelem, alapnyugdíj, mindegy, hogy hány éves az ember, ne lehessen Magyarországon a válsághelyzet idején olyan ember, akinek a havi nettó 100 ezer forintot nem éri el a jövedelme; ne lehessen olyan gyermek, aki után az állami támogatások értéke nem éri el az 50 ezer forintot. Eddig a szintig ki kell pótolni a jövedelmeket.

És hogyha nem megint a haverok feltőkésítésére költenek, hanem az emberek jövedelembiztonságának a megteremtésére ezekben a nagyon nehéz időkben, akkor van rá pénz, úgyhogy kérem önöket, hogy ahogy megfogadták a járványkezelési javaslatainkat, úgy fogadják meg a gazdaságiválság-kezelési javaslatainkat is. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A választ Dömötör Csaba államtitkár úrtól fogjuk hallani. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A járvány sajnos tovább tombol a világban, és Európát és Magyarországot sem kíméli. A fertőzöttek száma meghaladta az 50 milliót, és elhunyt 1 millió 250 ezer ember, a helyzet tehát súlyos. A magyar egészségügy komoly lépéseket tett azért, hogy felkészüljön a megelőző hónapokban: a lélegeztetőgépeket tekintve arányait tekintve az elsők között vagyunk, és ez igaz egyébként a kórházi ágyak számára is. Kiváló szakembereink is vannak, és ezek így együttvéve jó alapot jelentenek a védekezéshez, de mivel a járványügyi szakemberek a fertőzések számának további növekedésére figyelmeztetnek, ezért elengedhetetlen cél az, alapvető cél az, hogy a megbetegedések számát csökkentsük, illetve az orvosokra és az ápolókra nehezedő terheket is mérsékeljük. Ezért kellett újabb döntéseket hozni, és ebből a szempontból Ausztria számunkra valóban fontos referenciapont, azért is, mert egy-két héttel előttünk jár a járvány menetét tekintve. A miniszterelnök egyeztetett Kurz kancellárral is az ottani tapasztalatokról; a kormány ezek alapján is hozta meg a ma bejelentett döntéseket, amelyek közül a legfontosabbak az alábbiak.

Este 8 óra és hajnal 5 óra között kijárási tilalom lesz. Minden gyülekezés tilos. Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges. Az üzletek, a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók este 7 órakor bezárnak. Általános rendezvénytilalom lép életbe.

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni. A szabadidős létesítményeket – fitneszterem, uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek  zárva kell tartani. A felsőoktatás csak online formában működhet, és a kollégiumokat, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni. A középiskolákban a 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe.

Mindehhez az Országgyűlésnek meg kell adnia a jóváhagyását. A kormány kihirdette a rendkívüli jogrendet, ezt az Országgyűlésnek a holnapi napon meg kell erősítenie; ez egyben a ma bejelentett intézkedések megerősítését is jelenti. Ez a rendkívüli jogrend gyors és azonnali cselekvést tesz lehetővé.

Most ami a gazdasági intézkedéseket illeti, nem tudom, hogy önök hallottáke, mert az elmúlt egy órában történt, de a miniszterelnök egyeztetett a Kereskedelmi és Iparkamarával, és az ő javaslatukra a szállodák esetében a zárás utáni első harminc napban a november 8-áig történt foglalások 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek a feltétele az, hogy ne bocsássanak el munkavállalót.

Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után erre a harminc napra  harminc napig érvényes ugyanis ez az imént bejelentett intézkedés  nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Ennek is az a feltétele, hogy ne bocsássák el a munkavállalót.

Ami az önök politikáját illeti, többször beszéltünk már az alapjövedelemről és az egyéb vonatkozásokról, és csak röviden szeretném azt mondani önnek, hogy az adóemelés, amellyel az ön főpolgármestere flörtöl, illetve azon gondolkozik, az nem megoldás. A segélyezési rendszer kiterjesztése nem megoldás, mert megint visszakanyarodnánk abba az időszakba, amikor jobban megéri segélyből élni. Na, abból lett a 12 százalékos munkanélküliség!

Mi sajnálattal vettük tudomásul az elmúlt hónapokban, hogy a baloldali pártok és az ön főpolgármestere ebből a szempontból az élen járt. Hogyha a cselekvés és a felelősséghárítás között kellett választani, akkor mindig a felelősséghárítást választotta, és sokkal több volt a kesergés, hol a Facebook-oldalon, hol az ATV stúdiójában, mint az érdemi cselekvés.

Annyi változás azért van, azt hozzá kell tennünk, hogy el akarnak indítani egy tesztelési programot. Ez önmagában egyébként jó jel, de hogyha javasolhatunk valamit, akkor főleg, hogyha tesztelésekről van szó, akkor minden esetben egyeztessenek előtte a járványügyi szakemberekkel. Ezt azért mondom, mert tegnap a főpolgármester erőteljesen beleszállt a Népegészségügyi Központba. Szóval, ha javasolhatunk valamit, akkor politikusként ne akarják jobban tudni, hogy mi a teendő a járvány kezelése terén. Mi sem akarjuk felülírni, egyetlenegy esetben sem a járványügyi szakemberek álláspontját.

Egyébként a közlekedés terén is van tennivaló: a járatokat sűríteni kell, és átmeneti intézkedésként, csökkentendő a tömeget a járatokon, újból be kellett vezetni az ingyenes parkolást. Arra kérjük önöket, hogy ne akadályozzák ezeket az intézkedéseket, hanem segítsenek a végrehajtásukban. Ha valamit kérhetünk ebben a helyzetben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), tegyék félre a pártpolitikát, és legalább a legnehezebb napokban vegyék ki a részüket a vírus elleni küzdelemből. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   1   1-4   5-8      Ülésnap adatai