Készült: 2019.10.20.17:20:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  113-116. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:22


Felszólalások:   109-112   113-116   117      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Alexov Lyubomir nemzetiségi szószóló úr kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Kiterjesztik-e a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott nyilvános könyvtárak működtetésére is a költségvetési finanszírozást?” Az elhangzott kérdésre majd Rétvári Bence államtitkár úr fog válaszolni. Most pedig Alexov Lyubomir nemzetiségi szószólót illeti a szó. Parancsoljon!

ALEXOV LYUBOMIR nemzetiségi szószóló: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A nemzetiségi jogokról szóló 2011. évi törvény 117. § (2) b) pontja szerint az országos nemzetiségi önkormányzatok kötelező közfeladata a nemzetiségi kulturális autonómia fejlesztése érdekében országos szintű nemzetiségi intézményhálózat fenntartása. A nemzetiségi kulturális intézmények körében a nemzetiségi identitáshoz kötődő szellemi kultúrához való hozzáférést, a nyelvhasználat megőrzését, gyakorlását, terjesztését segítik elő a nemzetiségi feladatot ellátó könyvtárak. Jelenleg három országos nemzetiségi önkormányzat által fenntartott könyvtár található meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma által vezetett nyilvános könyvtári jegyzékben, de ezeken kívül is több országos nemzetiségi önkormányzat működtet olyan intézményt, amely elsősorban az adott nemzetiség részére a nemzetiség nyelvéhez, irodalmához kötődő könyvtári állománnyal rendelkezik és könyvtári szolgáltatást nyújt az igénybe vevőknek.

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény azonban figyelmen kívül hagyja, hogy az országos nemzetiségi önkormányzatok fenntartásában működő intézmények is láthatnak el nyilvános könyvtári közfeladatot, mivel az ágazati törvény, illetve a költségvetési törvény kizárólag a települési önkormányzatok számára biztosít könyvtár működtetéséhez költségvetési támogatást. Az országos nemzetiségi önkormányzatok nem igényelhetnek sem az ágazati törvény, sem a költségvetési törvény alapján a könyvtári feladatellátáshoz költségvetési finanszírozást, mivel ez csak a települési önkormányzatok számára lehetséges.

E tekintetben pedig nem alkalmazzák a nemzetiségi törvény azon rendelkezéseit, miszerint a helyi önkormányzatokra vonatkozó jogszabályokat a nemzetiségi önkormányzatokra is alkalmazni kell. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Várva megtisztelő válaszát, köszönöm figyelmüket. (Taps a nemzetiségi szószólók körében.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, szószóló úr. A választ Rétvári Bence államtitkár úrtól fogjuk hallani. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Szószóló Úr! Tisztelt Ház! Mindenképpen szeretném megköszönni a szószólók tevékenységét, hiszen azt hiszem, hogy eléggé eredményes volt Magyarország az elmúlt években, ha 2010 óta nézzük a különböző művelődési, közművelődési, közoktatási intézmények tekintetében. Hiszen ha csak azt nézem, hogy a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények, iskolák száma hogyan emelkedett, akkor azt láthatjuk, hogy 2010-ben 12 ilyen volt, ma 82 ilyen van. Tehát hétszeresére nőtt a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények száma. Ez nyilván a nemzetiségi önkormányzatoknál is egy újfajta feladatot jelent, újfajta intézményi fenntartást.Ezért is fontos ezen emelkedés mellett, hogy a nemzetiségi pályázatok keretösszege is 2019-ben 2 milliárd forint lesz, ami egy év alatt 40 százalékos emelkedést jelent. Tehát az állam is igyekszik többletfinanszírozást adni a normatív finanszírozás mellett is, ami egy iskolánál ugyanúgy jár. Sőt, többletként jár, hiszen a pedagógusok nemzetiségi pótléka az idei évtől már 30 százalékra emelkedik, tehát a pedagógusok bérezésére is nagyobb fedezetet ad az állam.

Egy kormányhatározat értelmében a Szerb Nemzetiségi Önkormányzatnak is négy településen egymilliárd forintból tudnak megújulni a köznevelési intézményei, ami szintén bízom benne, hogy sok magyar polgár számára, szerb nemzetiségű polgár számára is fontos előrelépést jelent.

(13.50)

A Miniszterelnökségnek az Egyházi és Nemzetiségi Államtitkársága finanszírozza a Szerb Kulturális és Dokumentációs Központot is, amelynek van könyvtára, illetőleg az Országos Idegennyelvű Könyvtár is rendelkezik szerb részleggel. Ezeknek a finanszírozása tehát most is biztosított. Egyébként pedig a nemzetiségi önkormányzatok számára biztosított sajtó-, média- és egyéb hasonló támogatások számára nyitva álló 433 millió forintból dönthetik el maguk az önkormányzatok, hogy azt pontosan melyik célra, közgyűjteményi célra vagy egyéb kulturális célra fordítják. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:   109-112   113-116   117      Ülésnap adatai