Készült: 2020.01.20.21:50:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  109-112. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:   105-108   109-112   113-116      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Demeter Márta képviselő asszony, az LMP képviselője, kérdést kíván feltenni az innovációért és technológiáért felelős miniszternek: „Miért fontosabb az EU-nak Magyarország túlélése, mint az Orbán-kormánynak?” címmel. Cseresnyés Péter államtitkár úr fog válaszolni. Demeter Márta képviselő asszonyé a szó. Parancsoljon, képviselő asszony!

DEMETER MÁRTA (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az éghajlatváltozás ránk rúgta az ajtót. A poloskainvázió, a kiszáradó Duna, a dráguló alapvető zöldségek mind-mind ennek a jelei. Magyarországot az éghajlatváltozás aránytalanul negatívan sújtja. A XX. század eleje óta a középhőmérséklet 1,3 fokot emelkedett, szemben a globális 0,8 fokkal. Azaz itt több mint másfélszer durvábban üt ez a válság. Felismeri-e végre a magyar kormány az országot fenyegető egyik legnagyobb veszélyt, az éghajlatváltozást, és hajlandó-e most már bármit is tenni ellene? Úgy tűnik, hogy nem. Az Orbán-kormány 2010 óta folyamatosan rombolja a természetet védő intézményrendszert, természetközeli mezőgazdaság helyett a talajpusztító nagyüzemeket támogatja, gátolja a megújuló energiák terjedését, lenyúlja a lakások szigetelésére szánt pénzt, szétveri a hulladékgazdálkodást, és még sorolhatnánk. Pedig forrás lett volna rá. És lenne a jövőben is: az európai uniós támogatásoknak elsőrangú céljai lesznek ezek a területek a következő, 2021 és ’27 közötti költségvetési ciklusban.

Az Európai Bizottság előzetes véleményében öt szakpolitikai célkitűzést határozott meg. Ezek közül kettő közvetlenül a kormány által elhanyagolt területeket célozza: az „alacsony szén-dioxid-kibocsátású és zöldebb Európát” és az „ellenállóképes közlekedési hálózatokat” célkitűzéseket. Európa és benne Magyarország vagy zöld lesz, vagy nem lesz.

Kérdezem tehát: hajlandó-e a kormány felvenni a küzdelmet az egyik legnagyobb fenyegetéssel, az éghajlatváltozással, és a 2021 és ’27 közötti európai uniós forrásokból érdemben ezekre a célokra költeni? Vagyis arra, hogy hazánk élhető maradjon, ne süljünk meg, ne száradjunk ki, ne pusztuljon ki az őshonos növény- és állatvilág? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Cseresnyés Péter államtitkár úr válaszol az elhangzottakra. Parancsoljon, államtitkár úr!

CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Ön a kormány munkájának bármely területével kapcsolatban szólal fel, egyebet sem tesz, csak valótlanságokat és képtelenségeket állít. Vádaskodásának érthetetlenségére jó példa, hogy a benyújtott szóbeli kérdésének szavai szerint a kormány gátolja a megújuló energiaforrások terjedését, holott éppen az elmúlt héten, március 5-én adták át Magyarország legújabb és legnagyobb, 20,3 megawatt kapacitású naperőművét Pakson. Ellentétben az ön szavaival, az éghajlatváltozás negatív hatásai elleni küzdelem és a fenntartható fejlődési pálya az utóbbi években egyre fontosabb kérdéssé vált a kormány számára. Eredményes fellépés, hatékony alkalmazkodás nélkül ugyanis nem érhetjük el azt a célunkat, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb országa közé tartozzon. Ennek érdekében készítettük elő és fogadtuk el például a második nemzeti éghajlatváltozási stratégiát. Persze a bevándorláspárti ellenzék fontosabbnak érezte a rövid távú politikai érdekeit, mint a bolygó jövőjét, ezért ön sem volt hajlandó a szavazatával támogatni a stratégia elfogadását és megvalósítását. Mindenesetre Magyarország megteszi, amit a klímaváltozás elleni fellépés megkövetel, még akkor is, ha a jelenlegi kibocsátási helyzetünk az Európai Unión belül egyébként kedvező, hiszen annak 6 tonna körüli egy főre jutó mértéke alacsonyabb a 8 tonna/fő fölötti európai átlagértéknél.

A kormány kiemelten kezeli az energiafelhasználás mérséklésére és az energiahatékonyság növelésére irányuló beruházásokat, a megújuló energiaforrások munkába állítását és a szén-monoxid-mentes közlekedést. Az éghajlatváltozás kapcsán átfogó társadalmi szemléletváltásra van szükség a jövő ágazataiban végrehajtott fejlesztésekkel. Mindamellett, ha önöknek fontos, hogy a Unió és annak tagállamai minél több forrást fordítsanak a klímaváltozás elleni harcra, akkor hagyjanak fel annak a politikai lobbinak a támogatásával (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), amely szerint Európa fő feladata a migránsok betelepítése és a migráció támogatása. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.  Közbeszólás a Jobbik soraiból: Unalmas!)
Felszólalások:   105-108   109-112   113-116      Ülésnap adatai