Készült: 2020.04.02.01:59:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap, 62. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás Pénzügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:10

Felszólalások:  <<  62  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztázzuk először is, hogy vagy szándékosan és/vagy tudatosan érti félre a törvényt és vezeti félre a közvéleményt (Soltész Miklós: Egyszerűen hazudik!  Balla György: Szándékosan hazudik!), vagy egyszerűen nem érti, hogy mit olvas. Idézem önt, azt mondja: „rengeteg ember elesik az ingyenes ellátás lehetőségétől”; ez hamis, megalapozatlan, lényegében egy rémhírterjesztés, hiszen e tekintetben a törvény semmit nem változott, ugyanazok vehetik igénybe az ellátást, mint akik eddig is igénybe vették. Nyomatékosan kérem önt, hogy mielőtt ilyen állításokat fogalmaz meg, olvassa el és értelmezze a törvényt. Ön millió emberekről beszél, százezrekről, ami szemenszedett hazugság, kiesnek az ellátásból, miközben egyébként a sürgősségi ellátás, a mentéshez való jog Magyarországon mindenkire vonatkozik, mindenkit megillet, azaz ellátás nélkül ilyen tekintetben Magyarországon nem maradhat senki. S ezzel összefüggésben jelzem, hogy ezt a központi költségvetés fizeti.

De menjünk tovább! Tájékoztatom önt, hogy a jelenlegi rendszerben bejelentkezés alapján történik meg az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének megkezdése, tehát mindenki saját maga jelentkezik be. Nem fogja elhinni, 1997-ben a Magyar Szocialista Párt fogadta el ezt a törvényt, az önök szövetségese (Soltész Miklós: Burány Sándor!  Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Így van!), és lehet, hogy azt sem fogja elhinni, hogy ezt a havi egyösszegű fizetést pedig Gyurcsány Ferenc vezette be 2008-ban. Tehát azzal, hogy fizetni kell annak, aki nem tartozik a törvény hatálya alá, azzal önök is egyetértenek, hiszen ezt önök vezették be, és ez ma is egy működő rendszer. Egyébként, hogy ki tartozik ez alá, példát mondok csak: a szociális törvény alapján a szociálisan rászorulók, tehát akinek nincs jövedelme, nem tud dolgozni, önhibáján kívül szociálisan rászorult (Zaj.  Tordai Bence: 35 ezer forintig!  Szászfalvi László: Hallgasd már végig!), annak sem kell egyébként egészségügyi járulékot fizetni, mégis kap egészségügyi ellátást. Vagy például, ha hiszi, ha nem, a hajléktalan is idetartozik, vagy a fogvatartott, és sorolhatnám önnek a törvényt.

(16.10)

Amit ön mond, az nem más (Tordai Bence: Nem én mondom!), mint riogatás és rémhírterjesztés. De ön mondja, senki más nem mond egyébként ilyet önön kívül. (Tordai Bence: Én is mondom! A Magyar Orvosi Kamarát idéztem!) Ebből a baromságból, amit most ön kitalált (Tordai Bence: Elnök úr, a Ház méltóságát ez nem sérti?!), ön egy notórius hazudozó, ebből akar politikai előnyt kovácsolni. (Taps a kormánypártok soraiban.  Szászfalvi László: Fáj az igazság, mi?!)

Ez az új törvény semmi mást nem akar, mint tisztázni azt, hogy ha valaki nem fizet, és mégis igénybe veszi a szolgáltatást, azt miért teszi. Nem célja a törvénynek, a kormánynak, az Országgyűlésnek, hogy bárki is az egészségügyi ellátásból kimaradjon, de igenis az cél (Zaj.), az cél, hogy ezt a rendszert, ami kvázi húsz éve működik, és úgy működik, ahogy működik, azt felülvizsgáljuk, és ha vannak benne potyautasok, akik egyébként fizethetnének, de nem fizetnek, azokat kiszűrjük, és fizetésre bírjuk, aki pedig önhibáján kívül nem tud fizetni, annak a helyzetét tisztázzuk, és tisztázni is fogjuk, mert az vagy hajléktalan, vagy szociálisan rászorult, vagy valamilyen egyéb kategóriába bele fog esni, ami alapján egyébként jár neki az egészségügyi ellátás. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.  Zaj.)

Tisztelettel kérem, a hazudozást, a rémhírterjesztést fejezze be! (Zaj.  Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Így van!  Hosszan tartó taps a kormánypártok soraiban.  Az elnök csenget.  Szászfalvi László: Ezt nem te kaptad!)

Felszólalások:  <<  62  >>    Ülésnap adatai