Készült: 2020.04.06.22:38:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap, 48. felszólalás
Felszólaló Bangóné Borbély Ildikó (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:05

Felszólalások:  <<  48  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Államtitkár Úr! Számos szociális ellátás és családi támogatás összege nem emelkedett az önök kormányzása alatt. Folyton arról beszélnek, hogy Magyarország jobban teljesít, mégis ennek ellenére jövőre már 12. éve változatlan összegben utalják a családi pótlékot, a gyest, a gyetet. Lassan egy teljes generáció lesz, akik után gyermekéveik alatt végig ugyanakkora támogatást kaptak a szüleik, miközben legalább 30 százalékos pénzromás történt. És ne jöjjenek a családi adókedvezménnyel, mert még mindig több tízezer vagy még több gyermek után nem tudják ezt érvényesíteni a szülők, mert olyan alacsony a keresetük, vagy egyáltalán nincs is. Sőt, az egygyerekesek és a háromgyerekesek is lassan tíz éve ugyanolyan összegben kapják a kedvezményt, szóval, már ez is bőven elinflálódott. De nemcsak a havonta járó családi juttatások veszítettek a reálértékükből, hanem a gyermek születésekor utalt anyasági támogatás is. Ez az összeg, jól hallják, 64 125 forint. 2008-ban ugyanakkora összeggel támogatta az újszülötteket az állam, mint 2020-ban. Önök szerint ez normális? Sőt, az önök által államosított, de általunk bevezetett babakötvény utalási összegei sem változtak. Utoljára a szocialista kormány emelte a babakötvény összegét. Vajon mennyit fog érni ugyanaz a 42 500 forint, amely 2008-ban került lekötésre, és mennyit az, amely 2020-ban, ha majd 18 évesen hozzáférhet a nagykorúvá váló gyermek az addigi kamatozó összegekhez?

(15.50)

De nemcsak a fiatalokkal nem törődnek, hanem az idősekkel sem. A beteg, jellemzően idős embereknek járó közgyógyellátás keretösszege 14. éve változatlan, ahogyan a jövedelemhatárnál alkalmazott nyugdíjminimum is változatlan. Ezért, akinek az elmúlt években emelkedett a jövedelme, például a nyugdíja, az kiesik a jogosultak közül. Ez történt nemrégiben egy, a sajtóban is megjelent esetben meg több más esetben is.

Számos ellátás alapját vagy összegét meghatározza a nyugdíjminimum, tehát nem csak a legkisebb öregségi nyugdíj összegét, és ez az összeg 2008 óta 28 500 forint. Nemrégiben Gulyás Gergely kijelentette, hogy jövőre sem fog emelkedni ez az összeg, pontosabban úgy fogalmazott: nincs ilyen javaslat a kormány előtt, azért, mert igaz, hogy a kormány ilyet nem terjeszt be, de az ellenzéki javaslatokat folyamatosan lesöprik az asztalról.

Mindezek miatt kérdezem államtitkár urat: ön szerint nincs szükség a befagyasztott ellátások emelésére? És elfogadhatóe ön szerint, hogy ezek az ellátások akár 10 vagy 12 éve nem emelkedtek, és lényegében reálértéken 40-50 százalékos csökkenést produkáltak ezek az összegek úgy, hogy itt több millió gyermekről, több millió nyugdíjasról beszélünk. Ön szerint ez (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) elfogadható-e? Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP és a Párbeszéd padsoraiból.)

Felszólalások:  <<  48  >>    Ülésnap adatai