Készült: 2020.07.10.18:27:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

3. ülésnap (2018.05.11.), 18-22. felszólalás
Felszólaló Tordai Bence (Párbeszéd)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:19


Felszólalások:  Előző  18 - 22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Emberek, vegyük észre, hogy ez a törvényjavaslat a Fidesz-elnök félelmeiről szól, a bizalmatlanságról, a hatalomféltésről, a totális kontroll iránti vágyról. Mindarról, ami végül a bukásához vezet majd. A javaslat lényege, hogy Orbán Viktor mindenható legyen. Legalább a saját kormányában. Hogy ne legyen senki, akinek rajta kívül önálló akarata lehet, hogy ne legyen senki pótolhatatlan, megkerülhetetlen körülötte. Hogy ne legyenek autonóm gondolkodók és cselekvők a kormányban. Csak a feltétlen engedelmesség, csak a szolgalelkű lojalitás maradhat. A személyi és szervezeti változások azt mutatják, hogy egy szempont állt mindenek felett: hogy ne jöhessen egy új Lázár János, hogy ne lehessen senki, aki a hatalomtechnikázás helyett időnként kormányozni próbálna. (Felzúdulás a kormánypártok soraiban.) Ha a Fidesz-elnök igazán bátor és következetes lenne, akkor nem bohóckodna itt Miniszterelnökséggel, Miniszterelnöki Kormányirodával, Miniszterelnöki Kabinetirodával, kormányon belüli kormányzati központtal meg a többi minisztériummal. Egy tökéletes orbáni államban egyetlen minisztérium van csak: az Orbán Viktor akaratát megvalósító minisztérium, ahol kizárólag robotok dolgoznak, mert végső soron nem lehet az emberek szabad akaratát teljesen elnyomni.

Sajnos nincs itt a Fidesz-elnök, úgyhogy csak üzenni tudok neki. (Derültség a kormánypártok soraiban.) Viktor! Érdekes lenne megvárni a végkifejletet, ha nem a mi bőrünkre menne a játék! Ugyanis egy ország issza meg a levét annak, hogy… (Zaj.)

ELNÖK: Képviselő Úr! Képviselő Úr! (Közbeszólások. - Szászfalvi László: Nem a kocsmában vagy!) Fel szeretném hívni a figyelmét, hogy a Magyar Országgyűlésben beszél. Arra kérem, hogy tartsa be a házszabályi előírásokat, mert amennyiben nem tartja be, kénytelen vagyok öntől már az első felszólalása kapcsán megvonni a szót. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Tisztelettudó leszek azzal, aki megérdemli. Tehát, folytatnám, ha elnök úr megengedi. Kedves Fideszesek és KDNP-sek! Most elválik az ocsú a búzától - hogy erősebb szavakat akkor ne használjak -, a szavazáskor kiderül, hogy felelős képviselők vagytok vagy lelketlen droidok. Kiderül, hogy asszisztáltok-e ahhoz… (Zaj.)

ELNÖK: Képviselő Úr! Még egyszer szeretném hangoztatni… Figyeljen rám, képviselő úr, mert meg fogom vonni öntől a szót! A Magyar Országgyűlésben nincs tegeződés a hivatalos felszólalás keretében. Ezt ennek megfelelően tartsa be! (Tordai Bence: De mindenkivel tegeződünk!) Képviselő úr, így adom vissza a szót.

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Rendben. Ha ezen múlik, akkor mostantól önöződni fogunk, kiváló lesz. Tehát a végén nekimegy a falnak, nagyot koppan akkor, azután elhallgat, csak addig mérhetetlen károkat okoz Magyarországnak és a magyar embereknek. Mert, tisztelt fideszesek és KDNP-sek, nincs választópolgár, legyen kormánypárti vagy ellenzéki, akinek az lenne az érdeke, hogy ne legyen önálló oktatási minisztérium, egy olyan országban, ahol szét van verve az iskolarendszer, és a gyerekek negyede funkcionális analfabéta marad. (Dr. Rétvári Bence: Hol van a frakciód?) Nincs választópolgár, akinek az lenne az érdeke, hogy ne legyen önálló egészségügyi minisztérium, egy olyan országban, ahol évente tízezrek halnak meg idejekorán az egészségügyi ellátórendszer állapota miatt. Nincs választópolgár, akinek az lenne az érdeke, hogy ne legyen önálló környezetvédelmi minisztérium, egy olyan országban, ahol három évvel rövidebb az életünk a légszennyezés miatt. Fideszesek és KDNP-sek! Három napja, hogy felesküdtek a magyar nép szolgálatára. A magyar nép szolgálatára esküdtek fel, és nem Orbán Viktor hatalmi tébolyának szolgálatára. Ha éreznek bármilyen felelősséget a választóik és a teljes magyar nemzet iránt, akkor nem szavazzák meg ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm. (Font Sándor: Mert akkor mi lesz? - Szórványos taps az ellenzék soraiból.)
Felszólalások:  Előző  18 - 22  Következő    Ülésnap adatai