Készült: 2021.01.28.05:38:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

209. ülésnap (2009.05.11.), 142. felszólalás
Felszólaló Burány Sándor (MSZP)
Beosztás nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:32


Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BURÁNY SÁNDOR nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kérdésében jelzett problémában az kétségtelenül igaz, hogy ez a tevékenység - részletezni fogom az okokat - valóban jelentős szigorításon ment keresztül. De szerencsére az nem igaz, hogy ezeknek a termékeknek az árusítását a rendelet megtiltaná. A szigorítás olyan természetű, hogy a játékszerek és kozmetikai termékek árusítását üzlethez köti. Ugyanakkor szeretném azt is elmondani önnek, tisztelt képviselő úr, hogy az ünnepi és alkalmi vásárokon üzlethez kötöttség nélkül is szabad ezeknek a termékeknek a forgalmazása. Általános tilalomról és vásárfiák betiltásáról nem beszélhetünk, szigorításról viszont igen.

Mi tette szükségessé ezt a szigorítást? Ezt a szigorítást az tette szükségessé, hogy - mint az a tisztelt Ház előtt is ismert - az elmúlt időszakban a gyermekjátékok biztonságával kapcsolatban komoly problémák merültek fel, igen jelentős az illegálisan forgalmazott játékok aránya is. A kozmetikumoknál pedig sajnos nagy arányban találtak és találnak a hatóságok hamisított, illetve illegálisan beszerzett termékeket.

(16.10)

Úgy gyermekeink biztonsága, mint egészségünk védelme indokolja, hogy ezen a területen a korábbiakhoz képest rendet tegyünk. Ezen indokok alapján döntött úgy a kormány, hogy a rendeletet módosítja.

Azt is el kell mondanom a képviselő úrnak és a tisztelt Háznak, hogy széles körű egyeztetés előzte meg a rendelet megalkotását. Ezen az egyeztetésen a szakmai szervezetek és a kamarák, valamint az érdekképviseletek vettek részt, és éppen a kamarák tettek javaslatot e két termékkör forgalmazásának ilyetén szigorítására, korlátozására. Az egyeztetések lezárását követően természetesen az Európai Bizottság több mint három hónapos notifikációs eljárására is szükség volt. Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor a kereskedőknek mintegy öt hónapos felkészülésre volt lehetőségük. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Utoljára, képviselő úr, még azt szeretném elmondani, hogy természetesen keressük azokat a jogi megoldásokat, amelyek a készletek értékesítését lehetővé teszik.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai