Készült: 2020.01.20.18:34:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (2018.10.16.),  233-234. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 5:23


Felszólalások:   231-232   233-234   235      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, Varga-Damm Andrea képviselő asszony. Szintén napirend utáni felszólalásra jelentkezett Ungár Péter képviselő úr, az LMP-képviselőcsoportból: „Nyugat királynője 5.” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

UNGÁR PÉTER (LMP): Köszönöm szépen a szót. Ismételten Szombathely kérdésében fogok megszólalni, és ismételten egy olyan ülésteremben, ahol a Szombathelyen választott egyéni képviselő, Hende Csaba még egyszer nem hozta szóba a város problémáit, amióta megnyerte újra az egyéni megbízatást. Ugyanakkor értékelik a szombathelyiek a Hende Csaba és barátai által irányított fideszes városvezetést, ugyanis vasárnap, pár nappal ezelőtt elvesztette a Fidesz a Derkovits-lakótelepen lévő időközi választást. Volt egy amúgy tisztességes ember, akit jelölt a Fidesz, aki nem volt helyi, és volt egy, a helyi ügyeket nagyon ismerő, nagyon nagy munkabírású és nagyon tisztességes civil jelölt, aki nagyon jelentős fölénnyel győzedelmeskedett, és innen is szeretnék neki ezért gratulálni; több mint 15 százalékot vert fideszes vetélytársára. Van ennek a választásnak tanulsága az ellenzék számára, például hogy mennyire kell hanyagolnunk a jelöltcastingot, vagy mennyire jó, ha nem az összefogás-diskurzussal, hanem egy jó konstrukció felállításával foglalkozunk. De inkább beszéljünk arról, hogy a szombathelyiek miért számíthatnak arra, hogy jövőre a városvezetés kikerül Puskás polgármester úr kezéből. Puskás polgármester úr felett, akivel bár személyileg problémánk nincs, már eljárt az idő a tekintetben, hogy semmilyen koncepciója nincs a szombathelyi városvezetés kapcsán. Pár olyan dolgot lehet itt kiemelni, amit én ennek a teremnek a falai között már többször kiemeltem. Ilyen például az, hogy a Haladás-stadion fenntartása nem megoldott, a város költségvetése számára ez egy olyan teher, ami miatt például a tömegsportra, illetve más sportlétesítményekre nincsen hely, nincsen lehetőség. Vagy például a Zanati út környékén lévő fejlesztések sem valósultak meg, a FALCO gyár környékén élők továbbra is rettenetes környezeti szennyezéstől szenvednek, hogy egypárat mondjak, ami ilyen probléma.

Ezenfelül azt is el kell mondanom, hogy a „Szombathely visszavár” program, amelyet a városvezetés indított, eredménytelen, a felsőoktatás, bár egy ELTE-logót sikerült a városnak kapnia, nem fejlődik, hanem visszafejlődik, ráadásul az a helyzet, bár a FALCO gyár ott van, de több olyan ruhagyár és egyéb gyár van, ami most már nem foglalkoztat annyi embert, mint amennyit korábban foglalkoztatott. Ennek ellenére, hogy a belső foglalkoztatás csökken és a foglalkoztatottság csökken, azt is tudnunk kell, hogy az ingázó, illetve Ausztriában dolgozó több ezer ember miatt nagyon megemelkedtek az albérletárak, megemelkedtek a lakhatási költségek.

Sokan albérletre a jövedelmük 50-60 százalékát költik, ráadásul szinte budapesti árak vannak, mint ahogy amúgy minden nyugati városban most már lassan, hiszen az ausztriai bérszínvonalhoz alkalmazkodnak az albérletárak, nem pedig a magyar vidéki átlagot követik.

Továbbmegyek: ráadásul az is, hogy ezekre a még meglévő ipari, illetve alacsony hozzáadott értékkel rendelkező munkákra munkásszállásokra telepítenek be vagy belső migrációval embereket, vagy ukrán, illetve egyéb kelet-európai munkásokat, szintén növeli a lakhatási válságot.

Az a helyzet, hogy Puskás Tivadarnak 2019-ben mennie kell. Nem azért, mert mi személyében mit gondolunk róla, vagy mit gondolunk arról, hogy ő milyen ember, hanem azért, mert Szombathelyet az elmúlt időben nem fejlesztették A pontból B pontba, nem tudták megmondani, mi az a B pont, nem volt semmilyen koncepció.

Tovább kell menjek azzal kapcsolatban is, ezt még el akarom mondani, hogy ez a sportfejlesztés  ami viszont kimaradt úgy, hogy a Haladás-stadionra rengeteget költenek  egy konkrét ígéret volt, amit megfogalmazott a városvezetés, és nem vált valóra: ez a Zanati út melletti sportkomplexum volt, egy olyan komplexum, amely a környéken lévőknek jelentene valamilyen olcsóbb kikapcsolódást, szinte ingyenes kikapcsolódást, de ehelyett a látványsportra költik úgy, hogy ráadásul a Haladás nem feltétlenül áll a legjobban a tabellán, és még az is felmerül, hogy kiesik, és lejjebb kerül, mint ahogy most van, ami szerintem senkinek nem érdeke helyben, főleg azoknak nem, akik ennyi közpénzt belehelyeztek. Úgyhogy nagyon szépen köszönöm.

Az az egyik tanulsága a vasárnapi időközi választásnak, azon kívül, hogy munkával lehet győzni és a Fidesz legyőzhető, hogy 2019-ben Szombathelyen le is fogjuk őket győzni. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:   231-232   233-234   235      Ülésnap adatai