Készült: 2020.01.19.05:49:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

233. ülésnap (2005.06.06.), 71. felszólalás
Felszólaló Dr. Mátrai Márta Mária (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  71  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette, hogy szétveri a már jó néhány éve sikeresen, kiszámítható módon működő családtámogatási rendszert. Ennek megőrzésére pedig már Medgyessy Péter is ígéretet tett. A teljes kapkodást jól mutatja, hogy a miniszterelnöki bejelentés idején a szakminisztérium főosztályai még semmiféle konkrét számítást, hatástanulmányt nem végeztek, sőt ilyen irányú feladatot sem kaptak.

Sok százezer család zsebében kotorászik ismét a kormány. Hogy mit lehet onnan még kivenni? A legnagyobb fogást azonban az átlagos magyar családokon próbálja ki Gyurcsány Ferenc. Elvesz azoktól az emberektől, akik egyre nehezebben élnek. Előszeretettel mondja, hangsúlyozza Gyurcsány Ferenc, hogy egy panellakásban nőtt fel. A családtámogatás szétverésével elárulja az ott élő embereket. Azt is tudja Gyurcsány Ferenc, hogy ha még ott élne, nyomorúságos lenne a helyzete, hiszen egy panellakásban élő kétgyermekes család, ahol az apa fizikai dolgozó és az édesanya gyesen van, havonta mintegy tízezer forinttal kevesebb támogatást fog kapni 2006. január 1-jétől. Nem elég, hogy a távhőszolgáltatás árát jelentősen emelték, a gáz árát 50 százalék feletti mértékben, az egyéb közüzemi díjakat is jelentős mértékben emelte a kormány a három év alatt. Ám ahelyett, hogy az ilyen értelemben növekvő kiadásokat kompenzálná a családoknál a kormányzat, még további jelentős pénzeket vesz el tőlük.

Tisztelt Miniszter Asszony! Arra szeretnék választ kapni, hogy miért a bérből, fizetésből élő, gyermekeket nevelő családokat veszik elő, amikor bajban van az államkassza. Amikor pedig pénzeket kell osztogatni, akkor mindig az önökhöz közel álló (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) milliárdosok, milliomosi körök kapják meg a megfelelő juttatást, illetőleg ők kerülnek ki ebből győztesen.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  71  Következő    Ülésnap adatai