Készült: 2019.11.12.14:30:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

180. ülésnap (2016.11.02.), 52. felszólalás
Felszólaló Dr. Simicskó István (KDNP)
Beosztás honvédelmi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN honvédelmi miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is engedje meg Firtl Mátyás képviselő úr, hogy megköszönjem a kérdését és elismerő szavait, amelyet a Magyar Honvédség érdekében kifejtett. Egyébként is mint a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke rendszeresen megteszi ezt, úgyhogy ismételten köszönettel tartozunk, és ezt itt szeretném nyomatékosítani.

A kérdésében valóban egy fontos kijelentést tett, amely azt mutatja, hogy igen, elkötelezettek vagyunk a Magyar Honvédség fejlesztésében, és nyilván ezt számos lépéssel próbáljuk igazolni. Azt hiszem, a mostani illetményemelés, az eldöntött, korábban eldöntött illetményemelésen felüli, egy úgynevezett illetménykiegészítő bérpótlék tervezete, amelyet most megvalósítunk, az egy fontos megbecsülési tényező. Valóban így van, hiszen korábban bruttó 176 ezer forint volt a legénységi állomány, a közkatona illetménye. Ezt emeltük most meg az érettségi nélküli közkatona esetében 180 ezerre, és így tovább, a szakaszvezető esetében 220 ezer forintra, amely egy jelentős emelés, átlagosan mintegy 30 százalékos emelést jelent. Ez a jövő évi, már korábban eldöntött 5 százalékos illetményemelésbe beépül, illetve ezen felül kapja majd még az 5 százalékot a katona, ezt az alapot tekintjük majd az illetményének, és ehhez képest még januárban ismét 5 százalékkal fog növekedni az illetmény. Szerintem nagyon fontos dolog, hogy a megbecsülésünket kifejezzük ilyen módon is.

Fontos, hogy amikor a katonáink világszerte helytállnak és a határainkat is védelmezik, akkor valóban kifejezzük illetményemelés formájában is elsősorban persze azoknak, akik ezt a végrehajtó munkát végzik, a megbecsülésünket és a tiszteletünket. Fontos, hogy hosszú távú pályaképet tudjunk a katonák elé felvázolni, egy életpályát. Fontos, hogy a kiszámíthatóságot sugalljuk mindezzel, vonzóvá téve a katonai hivatást.

Egyetlenegy hivatás ma a katonai hivatás Magyarországon, amelyben az esküjükkel a katonák azt fogadják, hogy életüket is feláldozzák a haza védelmében. A haza védelme közös nemzeti ügyünk, ezért fontos, hogy a megbecsülésünket, a tiszteletünket ilyen módon is kifejezzük. Engedjék meg, hogy én is megköszönjem a katonáinknak a helytállást mind világszerte 13 országban, mind a határaink védelmében, amit ellátnak; és köszönöm szépen képviselő úrnak, alelnök úrnak, hogy feltette ezt a kérdést, és támogatja a haza védelmének ügyét. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai