Készült: 2024.03.01.04:32:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

306. ülésnap (2013.09.30.), 333. felszólalás
Felszólaló Dr. Kiss Sándor (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:54


Felszólalások:  Előző  333  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KISS SÁNDOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. A törvényjavaslat általános indoklásában olvashatunk arról, hogy a rezsicsökkentés nem energiapolitikai, hanem társadalompolitikai cél. Úgy gondolom, hogy mindenért annyit fizessen az ember, amennyibe kerül. Attól tartok, hogy a választások után ez a rezsicsökkentés nem folytatódik, hanem valóban vissza kell majd fizetni esetleg, nem tudom, azt az összeget, amit most a lakosság talán megspórol.

Ott lóg ki a lóláb egyebek mellett, hogy azt tudjuk, hogy eddig a lakosság többet fizetett, mint amennyibe ez került. De azt, hogy 10 százalékkal, 11,1 százalékkal, vagy 25 vagy 30 százalékkal fizetett-e többet a lakosság, nem tudjuk. Önök hasra ütöttek, először 10 százalékot, utána pedig 11,1 százalékot határoznak meg. Tehát ez után a törvény után sem tudjuk meg, hogy a lakosság többet fizet-e az energiáért, vagy esetleg kevesebbet, mint amennyibe kerül.

Arra hívom fel a figyelmüket, hogy talán szerencsésebb lenne, ha a társadalompolitikai célokat nem ezen keresztül valósítanák meg, hanem tényleg a lakosság azon rétegeit támogatnák, aki erre rászorul. Tehát aki 10 ezer köbmétert fogyaszt egy évben, ezt sokat hallottuk, az tízszer akkora támogatásban részesül, mint aki ezer köbmétert fogyaszt. Tehát mindenképpen arra hívnám fel a figyelmet, hogy a társadalompolitikai célokat nem a piaci tényezőkön keresztül kell érvényesíteni, hanem valóban a szociális intézkedések során. Ahogy hallottam, erre már nincs idő a választásokig, de ha valóban annyit fizetne a törvényjavaslat elfogadása után a lakosság, mint amennyibe az energia kerül, akkor ezt számításokkal alá kellett volna támasztaniuk. Tehát úgy kellett volna a törvényjavaslatot megfogalmazni, hogy a törvényjavaslat indoklásába ezt beletenni, ahol valóban indokolt az, hogy a lakosság rezsielemeinek ezt a részét ennyivel csökkentik. De ez nem így van, hanem önök csak egyszerűen a hasukra ütöttek, és úgy gondolták, hogy ez jól hangzik.

(22.20)

Úgy gondolom, hogy ez nem iránymutató a választások utánra. Tehát ez a rezsicsökkentés vagy rezsielem-csökkentés szerintem vagy mindenképpen kevés, vagy még további rezsicsökkentés kell, vagy pedig lehet, hogy sok. (Németh Szilárd István: Vagy kevés, vagy sok!) Ezt nem tudom. Nincs számítás, nincs alátámasztás.

Köszönöm szépen.(Taps a Jobbik soraiból.)
Felszólalások:  Előző  333  Következő    Ülésnap adatai