Készült: 2024.04.17.01:00:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2013.06.03.), 215. felszólalás
Felszólaló Kepli Lajos (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  215  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Jobbik Magyarországért Mozgalom frakciója elviekben nyilvánvalóan egyetért azzal a szándékkal, hogy a rezsicsökkentés minél előbb érezhető legyen az emberek számlájában. Azonban technikailag az MSZP zárószavazás előtti módosító indítványát nem tartjuk kivitelezhetőnek, ezért tartózkodással fogunk szavazni a zárószavazás előtti módosítókat illetően, magát az egész javaslatot illetően természetesen támogatni fogjuk. Mint ahogyan már számtalanszor elmondtuk: minden egyes rezsicsökkentésre irányuló kezdeményezés - irányuljon az bármilyen szektorra - a Jobbik által támogatandó.

Azonban felhívnánk a kormány és a kormánypárti képviselőtársaink figyelmét arra, hogy nem szeretnénk, ha ezek a rezsicsökkentési ígéretek pusztán üres választási ígéretek maradnának, nagyon szeretnénk, ha a későbbiekben a kormány ezeket valós háttértartalommal töltené fel, és nem lenne szükségszerű, hogy majd a választások után nagyobb arányú áremelkedés kövesse ezeket a rezsicsökkentési intézkedéseket. Mert egészen addig, amíg valós tartalom nincs mögöttük, addig ez a veszély sajnos fennáll. Látjuk az Európai Unió katasztrofális, csőd felé tartó energiapolitikáját, jelen pillanatban szakadék tátong a rezsicsökkentési intézkedés és az EU katasztrofális energiapolitikája között. Ezt majd valahogy önöknek, kormánypárti képviselőknek és kormánytagoknak összhangba kell hozni. Látjuk a KSH napokban napvilágot látott adatait, hogy 30 százalékkal csökkent az előző év hasonló negyedévéhez képest az energiaipari beruházások értéke, és azt is látjuk, hogy van olyan szolgáltató cég, amely már most több száz dolgozó elbocsátásával fenyeget vagy több száz dolgozó elbocsátásával válaszol a kormánynak ezekre az intézkedéseire.

Meg kell tehát teremteni azt a háttért, azt az alapot ezeknek a rezsicsökkentési intézkedéseknek - akár távhő, akár villamos áram, akár földgáz -, amely hosszú távon lehetővé teszi azt, hogy ezek az intézkedések ne csak 10 százalékos, hanem ennél akár jóval nagyobb mértékű könnyítést is eredményezzenek az emberek rezsiszámláiban.

A zárószavazásnál tehát magát a javaslatot támogatni fogjuk, a zárószavazás előtti módosítóknál pedig tartózkodással szavazunk.

Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  215  Következő    Ülésnap adatai