Készült: 2024.04.17.00:54:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

283. ülésnap (2013.05.28.), 82. felszólalás
Felszólaló Kepli Lajos (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Schmidt Csaba Képviselő Úr! Még mielőtt itt a Jobbikot a hulladékégető lobbi képviseletével vádolná, én azt gondolom, hogy önök azok, akik gyakorlatilag a lerakólobbi érdekeit képviselik. Ön is tatabányai polgármesterként egyértelműen a lerakásban érdekelt, és nem látja be, hogy mi olyan megoldásokat próbálunk találni, amelyek hosszú távon is képesek az emberek terheit csökkenteni, és hosszú távon is a lerakási díjakat és esetleg még mellette a távhő- és egyéb díjakat is csökkenteni képesek, nem pedig olyan erőből lenyomott látszatintézkedés formájában, mint ahogy az önök 10 százalékos rezsicsökkentése volt, amelyet szükségszerűen majd - és ezt itt borítékolni fogom -, amennyiben önök nyerik meg a választást, a választások után egy díjemelés fog követni. Cáfolhatnak önök itt most, és valószínűleg fognak is, de én ezt itt most borítékolom önöknek, hogy hosszú távon ez a rendszer nem rejti magában a rezsicsökkentés lehetőségét. Ehhez más megoldásokat kell keresni.

Mi azért indultunk el azon az úton, ami az energetikai hasznosítás, és ez természetesen nem a válogatás nélküli hulladékégetés, és ezt itt most újból és újból ki kell hangsúlyoznom, az energetikai hasznosítás egy lehet a járható utak közül. Természetesen a keletkező hulladék mennyiségének a csökkentése mindenekelőtt a cél, hiszen a fogyasztói társadalmunkban egy rendkívül nehéz dolog, de mindenképpen kívánatos és elérendő, hogy minél kisebb mennyiségű hulladék keletkezzen.

Az önök által favorizált lerakórendszer erre nem alkalmas, hiszen csak akkor fenntartható az európai uniós pályázatokból megvalósult rendszer, és csak akkor nem kell visszafizetni - ahogy azt Illés államtitkár úr is elmondta - ezeket a hatalmas összegeket, ha a megfelelő mennyiségű hulladék beérkezik. Vagyis ez generálja a hulladéktermelést, ez a rendszer, a jelenlegi rendszer másképp nem fenntartható, és amennyiben generálja a fogyasztást és a hulladéktermelést, úgy nem szolgál környezetvédelmi érdekeket. Ezt kellene belátni, és azt, hogy ha mi megpróbálunk egyáltalán elindulni másféle irányban és keresgélni, az még nem azt jelenti, hogy valaki már egy lobbi érdekeit képviseli. Ezt mi egy megoldásként tartjuk számon a sok közül.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

(12.30)
Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai