Készült: 2024.04.17.00:59:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

318. ülésnap (2013.10.29.), 172. felszólalás
Felszólaló Dr. Kiss Sándor (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:46


Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KISS SÁNDOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Itt többször hallottunk a szabadvállalkozási zónáról, hogy a kormányzat milyen módon kívánja elősegíteni az ott foglalkoztatókat. Hát én megnéztem az ez évi rendeletet, a 27-est és a 147-est is, érdekes módon átböngészve néhány települést nem találtam meg ezen szabadvállalkozási zónák között. Így például Nagykálló, Balkány, Érpatak, Biri, Szakoly, Bököny, Geszteréd, míg mondjuk, a Bököny mellett lévő Téglás nevű települést megtaláltam.

Tehát úgy gondolom, hogy ha már ilyen sokat beszélünk erről a szabadvállalkozási zónáról, mindenképpen szerencsés lenne alaposabban még egyszer átnézni, hiszen most már a kormánynak szabad keze van abban, hogy milyen településeket és milyen régiókat jelöl ki szabadvállalkozási zónának.

Többször hallottunk arról, hogy ez az adótörvény csak finomhangolása már az előző adótörvényeknek. Úgy gondolom, hogy ha csak finomhangolás, akkor ugyanaz várható a vállalkozókra, ami történt az elmúlt években. Ugyanazok a megszorítások lesznek vagy esetleg újak. Talán bevezetik, be kell hogy vezessék az elektronikus pénztárgépeket online, gondolom, majd kitalálnak valami újat. Tehát, ha ugyanolyan módon fogják segíteni a vállalkozásokat, ahogy ezt eddig tették, ugyanazzal az adótörvénnyel, tehát ugyanebben a szellemben, úgy gondolom, hogy nem sok jó várható. Lehet, hogy lesz egymillió új munkahely, egymillió új közmunka várható.

Egyáltalán nem érezzük azt, hogy a vállalkozóknak jobb lenne a hangulata, hogy megkönnyítenék az új vállalkozások nyitását, úgyhogy ez az adótörvény szerintünk annak a folytatása, amit eddig a kormányzat elkezdett.

Másik részről nekem elég rossz előérzetem van azzal kapcsolatban, hogy egy választás évében miket ígér a kormány, mert érdekes módon azután ennek mindig az ellenkezője következik be. Emlékszünk, annak idején a Fidesz ígérte, hogy nem lesz tandíj, állami lakástámogatás lesz. Érdekes módon ezek változtak.

A Gyurcsány-kormány ugyanígy járt el, hogy áfacsökkentést ígért, behozta az 5 százalékos áfacsökkentést, és utána pedig visszahozta. Vagy a Bajnai-kormány kisebb szja-t ígért, amit behozott, de más módon visszavett. Tehát úgy gondolom, hogy rossz előérzetünk lehet ezen rezsicsökkentéssel kapcsolatban, hiszen ez csak időleges. Tehát lehet, hogy a választások évében jó lesz, és ahogy a bulvársajtó írja, 2014-ben, a választások évében nagykanállal ehetünk, de attól tartok, hogy egy Fidesz-győzelem után sokkal kisebb kanál is jut majd nekünk.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai