Aktuális

Hírek, események

Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkártól átveszi a díjat Pelyach István, a Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság könyvprogramjának koordinátora.Fitz József könyv- és nyomdásztörténésznek, könyvtártudományi írónak a nevét viseli az a díj, melyet 1989 óta az előző évben megjelent és a könyvtáros szakma által legértékesebbnek, legszebbnek tartott három könyvnek ítél oda a Magyar Könyvtárosok Egyesülete. Idén a díjazottak között szerepelt Zsoldos Attila A 800 éves Aranybulla című kötete, mely az Országház Könyvkiadó gondozásában jelent meg. Az elismerés átadására július 14-én került sor a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 54. Vándorgyűlésén, Tatabányán.

A két ösztöndíjprogram résztvevői, 2022Az Országgyűlés elnöke ebben az évben is meghirdeti a Könyvtár, ami összeköt és a Múzeum határok nélkül című pályázatot Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok és múzeumi szakemberek számára. A két program keretében az Országgyűlési Könyvtár, illetve az Országgyűlési Múzeum összesen tizenhét közgyűjteményi szakembert lát vendégül 2023. szeptember 17–30. között. A pályázatok benyújtási határideje 2023. augusztus 15.

A képviselőházi ülésterem díszes famennyezete, 2020Az Országház iparművészeti remekei közül kiemelkednek az épületbe tervezett bútorok és famunkák, melyek kivitelezésében jelentős szerepet játszott Thék Endre. A főrendiházi és a képviselőházi ülésterem famennyezetének elkészítésére 1898. július 9-én kötöttek vele szerződést.

Kétnyelvű helységnévtáblaAz Országgyűlés 1993. július 7-i ülésén elfogadta a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló kétharmados törvényjavaslatot.

Az 1848–49-es országgyűlés megnyitása, Vajda Zsigmond falképe az Országház képviselőházi üléstermében, 1901Az első, népképviseleti alapon összeülő országgyűlést 1848. július 2-ára hívták össze, ám az ünnepélyes megnyitót július 5-re halasztották. Az első ülést István nádor nyitotta meg a Redoute-ban. A képviselőház itt, a felsőház pedig a Magyar Nemzeti Múzeum nagytermében ülésezett.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények (Második, átdolgozott kiadás)
 

Tematikus kereső

Az Országgyűlés 2024. évi május - június havi ülésterve (2024.05.13.)

Az Országgyűlés 2024. évi tavaszi ülésszaka május 13-i (hétfő) ülésének napirendje

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!