Aktuális

Hírek, események

Aprónyomtatvány 1848-bólAz Erdély és Magyarország unióját nemcsak elutasító, hanem ellenében nyíltan fegyverkező szászok és románok magyarellenes fellépésére válaszul – Berzenczey László marosszéki képviselő kezdeményezésére – 1848. október 16–18. között tartották meg a székely nemzeti gyűlést Agyagfalván. Az eseményre öt székely székből mintegy 60.000 ember érkezett.

Az Országház város felőli oldala, 1910-es évekAz Országház elkészülésekor az épülethez legközelebbi villamosmegálló a Báthory utca és az Országház tér sarkán volt. A Házig tartó séta „különösen tél idején a rettentő hideg és szeles Dunaparton fölöttébb kellemetlen” volt, emiatt több képviselő panaszkodott a képviselőház elnökénél. Apponyi Albert házelnök ezért levélben fordult a fővároshoz, hogy a villamost hozzák közelebb az Országházhoz. A téren áthaladó első vágányszakaszt 1903. október 14-én adták át.

Az 1848–1849. évi országgyűlés mártírjai tiszteletére állított emléktábla koszorúzási ünnepsége, 2023. október 10.Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak október 10-én az első népképviseleti országgyűlés 174 évvel ezelőtt kivégzett öt tagjának tiszteletére az Országgyűlés Hivatalának szervezésében és a Szemere Bertalan Általános Iskola közreműködésével a mártír politikusok – Batthyány Lajos gróf, Csány László, Jeszenák János báró, Szacsvay Imre és Perényi Zsigmond báró – emlékére állított emléktáblánál. 

"Életének 82. évében elhunyt dr. Sólyom László, a kiemelkedő jogtudós, az Alkotmánybíróság első elnöke, Magyarország egykori köztársasági elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja."

Az Országgyűlés Magyar-Izraeli Baráti Csoportja megdöbbent a 2023. október 7-ei eseményeken.
A magyar Országgyűlés Magyar- Izraeli Baráti Csoportja a leghatározottabban elítéli az Izraelt szombat hajnalban ért terrortámadást, elismeri Izrael önvédelemhez fűződő jogát, és őszinte együttérzését fejezi ki Izrael Kormányának és az izraeli népnek az őket ért veszteségek miatt. A magyar Országgyűlés Magyar-Izraeli Baráti Csoportja biztosítja Izraelt, hogy mellette áll ezekben a nehéz napokban és őszintén reméli, hogy sikerül elkerülni a helyzet további eszkalálódását, mert egy közel-keleti erőszakhullám drámai következményekkel járhat a globális biztonságra.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények (Második, átdolgozott kiadás)
 

Tematikus kereső

Az Országgyűlés 2024. évi május - június havi ülésterve (2024.05.13.)

Az Országgyűlés 2024. évi tavaszi ülésszaka május 13-i (hétfő) ülésének napirendje

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!