Aktuális

Hírek, események

Rozsnyai József előadása a konferencián, 2023. november 30.Nagy érdeklődést kiváltó szakmai tanácskozás került megrendezésre november 30-án az Iparművészeti Múzeum és az Országgyűlési Múzeum közös együttműködésében az Országház Tandor Ottó termében. A Mesterségkutatás – Műipari és építőipari mesterségek az 1870-es és 1920-as évek közötti időszakban című kutatási projekt nyitókonferenciájának közönsége neves előadóktól hallhatott a témával kapcsolatos legújabb kutatásokról, a 19. század végi és a 20. század eleji magyar mű- és építőipar mesterségeiről, legjelentősebb mestereiről. A program zárásaként a résztvevők tematikus Országház-látogatáson vehettek részt.

Az EU döntéshozóinak nagyobb empátiával kellene közelednie a Nyugat-Balkánhoz - mondta a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökei 11. Konferenciáján pénteken az Országházban a magyar Országgyűlés elnöke. Kövér László felidézte, hogy a régi, évszázadokkal ezelőtti Magyarországon a bezárkózásra hajlamos magyar nemességnek volt egy mondása: Magyarországon kívül nincs élet, vagy ha van is, az nem olyan élet. Az EU-n kívül is van élet, de az is bizonyos, hogy az unión kívüli élet rosszabb, mint az unión belüli - emelte ki.  Hozzátette azonban: ezzel próbálnak bennünket, bent lévőket is sakkban tartani azok, akik szerint az EU-nak alapvetően számukra kellene jó életet biztosítania. Nem szabad megelégednünk azzal, hogy azért vagyunk az EU-ban, mert azon kívül az élet rosszabb - hangsúlyozta, hozzáfűzve: arra kell törekednünk, hogy az EU-n belül nálunk az élet éppen olyan jó legyen, mint bárki másnak, aki korábban csatlakozott.

A továbbképzés résztvevői bizottsági ülést modelleznek a Széll Kálmán terembenAz Országgyűlés Hivatala november 12–15. között kilencedik alkalommal rendezte meg A parlamentarizmus története és állampolgári ismeretek című akkreditált pedagógus-továbbképzését az Országházban. A képzésen részt vevő általános és középiskolai történelemtanárok, illetve állampolgári ismeretek tanárai a magyar törvényhozás és parlamentarizmus történetének megismerése mellett olyan módszertani gyakorlatokat sajátíthattak el és próbálhattak ki, amelyeket hatékonyan alkalmazhatnak a tanórákon. A képzésen 23 pedagógus vett részt.

​   Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese koszorút helyez el a szobornál  ​Kéthly Anna születésének 134. évfordulója alkalmából november 16-án a Nemzeti Emlékezet Bizottsága szervezésében és a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium közreműködésével tartottak megemlékezést az egykori képviselőnő Széchenyi rakparton álló bronzszobránál, majd a diákok az Országházban rendhagyó történelemóra keretében hallhattak életútjáról.

játékok ​​​​​​Az Országgyűlési Múzeum honlapján online és letölthető formában elérhető oktatási segédanyagok száma bővült a Parlamenti viták interaktív játéksorozat második részével, mely az Osztrák–Magyar Monarchia 19. századi szövetségi politikájának alakulását mutatja be, valamint a Letölthető vitajátékok hetedik részével, mely az egészséges életmód kérdéskörét vizsgálja meg több nézőpontból.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények (Második, átdolgozott kiadás)
 

Tematikus kereső

Az Országgyűlés 2024. évi május - június havi ülésterve (2024.05.13.)

Az Országgyűlés 2024. évi tavaszi ülésszaka május 13-i (hétfő) ülésének napirendje

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!