Aktuális

Hírek, események

A kötet borítója.Nemzetiségi parlamenti képviselet címmel tanulmánykötet jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában. A hiánypótló könyv a legújabb kutatások alapján azt mutatja be, hogy 1920 után az elcsatolt országrészek magyar ajkú lakosainak milyen szintű képviselete volt az utódállamok parlamentjeiben, illetve ismerteti a nemzetiségek képviseletét a dualizmus kori magyar országgyűlésben.

Fotó: SajtóirodaKövér László házelnök kezdeményezésére immár tizedik alkalommal nyílt lehetőség, hogy az Országház 120 évvel ezelőtti ünnepélyes átadásának évfordulóján a Návay Lajosról, a Ház egykori elnökéről, alelnökéről és a Hajnik Károlyról, a reformkori országgyűlések gyorsírójáról, a gyorsiroda hajdani vezetőjéről elnevezett díj átadásával ismerjük el az Országgyűlés Hivatala dolgozóinak kiemelkedő teljesítményét, példaadó munkáját, helytállását.

Ez az elismerés annak a közösségnek az elismerése, amelyet az Országgyűlési Őrség szolgál. Kövér László az Országház Vadász termében Lisoczki László dandártábornok, az Országgyűlési Őrség parancsnokának jelenlétében adta át az Év Országgyűlési Őre és a Házelnöki Érdemjel díjakat. 

Fotó: SajtóirodaEzeréves államiságunk meghatározó eseményeként méltatta az Aranybulla nyolcszáz évvel ezelőtti kibocsátását a köztársasági elnök valamint az Országgyűlés elnöke csütörtökön Budapesten.

A Pénzügyminiszterek a dualizmus korában című konferencia, 2022. szeptember 28.Lónyay Menyhért gróf, magyar királyi és közös pénzügyminiszter, magyar királyi miniszterelnök születése 200. évfordulójának tiszteletére történettudományi konferencia került megrendezésre szeptember 28-án az Országház Delegációs termében. A tanácskozás a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár, valamint az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága társszervezésében valósult meg. A konferencia neves előadói a dualizmus pénzügyminisztereinek életét és pályafutását vizsgálták.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények (Második, átdolgozott kiadás)
 

Tematikus kereső

Az Országgyűlés 2024. évi június havi ülésterve (2024.06.10.)

Az Országgyűlés 2024. évi tavaszi ülésszaka június 10-11-i (hétfő-kedd) ülésének napirendje

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!