Aktuális

Egy háznak mindig van saját története, az Országház története pedig mindannyiunké.
A hároméves munkával készült dokumentumfilmet, amelyben különleges perspektívákból láthatják hazánk egyik legszebb épületének a rendkívüli építészeti, iparművészeti részleteit először 2024. június 14-én tekintheti meg a nagyközönség a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon Balatonfüreden.

Hírek, események

Az NKA logója.Az Országgyűlés 1993. március 23-án – a nemzeti és egyetemes értékek létrehozásának, megőrzésének és terjesztésének hazai és határon túli támogatása érdekében – elfogadta a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvényt.

B. Müller Tamás előadást tart a diákoknak, 2023. március 21.A tanácsköztársaság kikiáltásának 104. évfordulóján, 2023. március 21-én az Országgyűlés Hivatalának szervezésében 66 középiskolás diák részvételével emlékeztek meg a vörösterror Országházban fogva tartott és megkínzott áldozatairól. A hagyományteremtés szándékával megrendezett eseményen a résztvevők a témához kapcsolódó film, előadás és interaktív foglalkozás segítségével kaphattak átfogó képet a vörösterror jelenségéről. A rendezvényen emléktábla-koszorúzással tisztelegtek az áldozatok emléke előtt.

Körösfői-Kriesch Aladár: Az 1568-as tordai országgyűlés vázlata. Az olajkép a nagy tordai kép kompozíciós tanulmánya, mely a végleges koncepciót mutatja, és attól csak igen kevéssé különbözik.1993. március 22-én, az 1568-as tordai országgyűlés 425. évfordulóján az Országgyűlés Szabad György házelnök emlékező szavaival kezdte meg plenáris ülését. Az Országgyűlés elnöke a tordai országgyűlés 1568-ban hozott határozatát méltatta, amely a világon elsőként mondta ki a vallás- és lelkiismereti szabadságot, és követelményként állította a szabad vallásgyakorlást.

 ​​​​​​​Az Országház épülete a Duna felől, 1990-es évek.1993. március 18–21. között A gyermekek védelme az átalakulás időszakában címmel nemzetközi tanácskozást rendezett Budapesten az Unicef – az ENSZ gyermekszervezete – és az Interparlamentáris Unió. A rendezvényt Szabad György, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg az Országházban.

A pozsonyi országgyűlés helyszíneA pozsonyi országgyűlés történelmi jelentőségű törvényalkotó munkájával megteremtette a hazai polgári fejlődés alapjait. Ezen törvények sorába tartozik az 1848. március 18-án elfogadott 1848. évi VIII. törvénycikk, amely kimondta a közteherviselés elvét, megszüntetve ezzel a nemesség és az egyházak közel egy évezredes adómentességét: „Magyarország s a kapcsolt részek minden lakosai minden közterheket különbség nélkül egyenlően és aránylagosan viselik.”

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények (Második, átdolgozott kiadás)
 

Tematikus kereső

Az Országgyűlés 2024. évi június havi ülésterve (2024.06.10.)

Az Országgyűlés 2024. évi tavaszi ülésszaka június 10-11-i (hétfő-kedd) ülésének napirendje

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!