Aktuális

Hírek, események

Fotó: MTIKarikó Katalin biokémikus kapta az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért.

Krausz Ferenc fizikus veheti át az idei fizikai Nobel-díjat az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért.

Kövér László házelnök az Országgyűlés nevében köszönetét és jókívánságait fejezte ki a kutatóknak. A gratulációkban azt írja: „óriási erőt ad, nekünk, magyaroknak”, „örömmel és büszkeséggel tölt el” a Nobel-díjak odaítélése.

Az Országház 121 évvel ezelőtti ünnepélyes átadásának évfordulójához közeledve az Országgyűlés elnöke átadta a Návay Lajosról, a Ház egykori elnökéről, alelnökéről és a Hajnik Károlyról a reformkori országgyűlések gyorsírójáról, a gyorsiroda hajdani vezetőjéről elnevezett díjakat, ezzel is elismerve az Országgyűlési Hivatal kilenc munkatársának kiemelkedő teljesítményét, példaadó munkáját, helytállását.

​​​​​​​A Könyvtár, ami összeköt és a Múzeum határok nélkül ösztöndíjprogram résztvevői, 2023.Az Országgyűlés elnöke által meghirdetett két ösztöndíjprogram keretében az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum összesen tizenkilenc Kárpát-medencei magyar fiatal könyvtárost és muzeológust látott vendégül szeptember 17–30. között. A résztvevők színvonalas szakmai és kötetlen programok révén kaphattak átfogó képet a magyarországi közgyűjtemények rendszeréről, és erősíthették a hazai és a határon túli intézmények közötti kapcsolati hálót.

Fotó: SajtóirodaNagy érdeklődés kísérte az Országgyűlés Hivatala „Parlamentek a mesterséges intelligencia kapujában” című szakmai konferenciáját. A mesterséges intelligencia közelmúltbeli térhódítása által életre hívott rendezvényen számos tudományterület kiváló szakértői vizsgálták a legfontosabb kérdéseket a parlamentek alkotmányos funkcióinak támogatása szemszögéből.

Az Országgyűlés elnöke borversenyt indított, melynek győztesei minden évben viselhetik „Az Országház Bora” címet. A kilenc meghirdetett kategóriára összesen 187 palack érkezett, 83 pincészettől, 17 történelmi magyar borvidékről. Az elismeréseket Kövér László házelnök - köszöntőjét követően - adta át a nyerteseknek. A pályázati kiírásról, a bírálóbizottság munkájáról, a testület elnöke, Légli Ottó borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke számolt be. 
 

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények (Második, átdolgozott kiadás)
 

Tematikus kereső

Az Országgyűlés 2024. évi április - május havi ülésterve (2024.04.08.)

Az Országgyűlés 2024. évi tavaszi ülésszaka április 8-9-10-11-i (hétfő-kedd-szerda-csütörtök) és április 15-i (hétfő) ülésének napirendje

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!