Aktuális

Hírek, események

Szécsi Antal: A királyi pár. Gipszminta a kupolacsarnokban (montázs), Divald Károly felvétele, 19061893. augusztus 3-án pályázatot írtak ki Ferenc József és Erzsébet királyné szoborcsoportjának elkészítésére. Az alkotást az Országház egyik előkelő helyén szándékozták felállítani.

Kandeláber az Országház főrendiházi társalgójában, 2019A villamosság annyira új volt az Országház építése idején, hogy az épületben a bevált gázvilágítás mellé tulajdonképpen csak kiegészítésként építették ki a modern villanyvilágítást. A munkálatokra 1898. július 23-án írták alá a szerződést a Ganz-vállalattal.

Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkártól átveszi a díjat Pelyach István, a Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság könyvprogramjának koordinátora.Fitz József könyv- és nyomdásztörténésznek, könyvtártudományi írónak a nevét viseli az a díj, melyet 1989 óta az előző évben megjelent és a könyvtáros szakma által legértékesebbnek, legszebbnek tartott három könyvnek ítél oda a Magyar Könyvtárosok Egyesülete. Idén a díjazottak között szerepelt Zsoldos Attila A 800 éves Aranybulla című kötete, mely az Országház Könyvkiadó gondozásában jelent meg. Az elismerés átadására július 14-én került sor a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 54. Vándorgyűlésén, Tatabányán.

A két ösztöndíjprogram résztvevői, 2022Az Országgyűlés elnöke ebben az évben is meghirdeti a Könyvtár, ami összeköt és a Múzeum határok nélkül című pályázatot Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok és múzeumi szakemberek számára. A két program keretében az Országgyűlési Könyvtár, illetve az Országgyűlési Múzeum összesen tizenhét közgyűjteményi szakembert lát vendégül 2023. szeptember 17–30. között. A pályázatok benyújtási határideje 2023. augusztus 15.

A képviselőházi ülésterem díszes famennyezete, 2020Az Országház iparművészeti remekei közül kiemelkednek az épületbe tervezett bútorok és famunkák, melyek kivitelezésében jelentős szerepet játszott Thék Endre. A főrendiházi és a képviselőházi ülésterem famennyezetének elkészítésére 1898. július 9-én kötöttek vele szerződést.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények (Második, átdolgozott kiadás)
 

Tematikus kereső

Az Országgyűlés 2023. évi szeptember - október havi ülésterve (2023.09.25.)

Az Országgyűlés 2023. évi őszi ülésszaka szeptember 25-26-i (hétfő-kedd) ülésének napirendje

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!