Aktuális

Hírek, események

Az adventi várakozás békekívánságának szimbólumát az idén is cserkészek hozták el a törvényhozás épületébe. 

Fotó: SajtóirodaAz Országház egyik, évtizedek óta felújításra váró termének, az Apponyi Albert nevét viselő, főemelet 58-as teremének teljeskörű felújítása 2023. október 30-án fejeződött be.

Rozsnyai József előadása a konferencián, 2023. november 30.Nagy érdeklődést kiváltó szakmai tanácskozás került megrendezésre november 30-án az Iparművészeti Múzeum és az Országgyűlési Múzeum közös együttműködésében az Országház Tandor Ottó termében. A Mesterségkutatás – Műipari és építőipari mesterségek az 1870-es és 1920-as évek közötti időszakban című kutatási projekt nyitókonferenciájának közönsége neves előadóktól hallhatott a témával kapcsolatos legújabb kutatásokról, a 19. század végi és a 20. század eleji magyar mű- és építőipar mesterségeiről, legjelentősebb mestereiről. A program zárásaként a résztvevők tematikus Országház-látogatáson vehettek részt.

Az EU döntéshozóinak nagyobb empátiával kellene közelednie a Nyugat-Balkánhoz - mondta a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökei 11. Konferenciáján pénteken az Országházban a magyar Országgyűlés elnöke. Kövér László felidézte, hogy a régi, évszázadokkal ezelőtti Magyarországon a bezárkózásra hajlamos magyar nemességnek volt egy mondása: Magyarországon kívül nincs élet, vagy ha van is, az nem olyan élet. Az EU-n kívül is van élet, de az is bizonyos, hogy az unión kívüli élet rosszabb, mint az unión belüli - emelte ki.  Hozzátette azonban: ezzel próbálnak bennünket, bent lévőket is sakkban tartani azok, akik szerint az EU-nak alapvetően számukra kellene jó életet biztosítania. Nem szabad megelégednünk azzal, hogy azért vagyunk az EU-ban, mert azon kívül az élet rosszabb - hangsúlyozta, hozzáfűzve: arra kell törekednünk, hogy az EU-n belül nálunk az élet éppen olyan jó legyen, mint bárki másnak, aki korábban csatlakozott.

A továbbképzés résztvevői bizottsági ülést modelleznek a Széll Kálmán terembenAz Országgyűlés Hivatala november 12–15. között kilencedik alkalommal rendezte meg A parlamentarizmus története és állampolgári ismeretek című akkreditált pedagógus-továbbképzését az Országházban. A képzésen részt vevő általános és középiskolai történelemtanárok, illetve állampolgári ismeretek tanárai a magyar törvényhozás és parlamentarizmus történetének megismerése mellett olyan módszertani gyakorlatokat sajátíthattak el és próbálhattak ki, amelyeket hatékonyan alkalmazhatnak a tanórákon. A képzésen 23 pedagógus vett részt.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények (Második, átdolgozott kiadás)
 

Tematikus kereső

Az Országgyűlés 2024. évi június havi ülésterve (2024.06.10.)

Az Országgyűlés 2024. évi tavaszi ülésszaka június 10-11-i (hétfő-kedd) ülésének napirendje

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!