Aktuális

Hírek, események

 ​​​​​​​Az Országház épülete a Duna felől, 1990-es évek.1993. március 18–21. között A gyermekek védelme az átalakulás időszakában címmel nemzetközi tanácskozást rendezett Budapesten az Unicef – az ENSZ gyermekszervezete – és az Interparlamentáris Unió. A rendezvényt Szabad György, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg az Országházban.

A pozsonyi országgyűlés helyszíneA pozsonyi országgyűlés történelmi jelentőségű törvényalkotó munkájával megteremtette a hazai polgári fejlődés alapjait. Ezen törvények sorába tartozik az 1848. március 18-án elfogadott 1848. évi VIII. törvénycikk, amely kimondta a közteherviselés elvét, megszüntetve ezzel a nemesség és az egyházak közel egy évezredes adómentességét: „Magyarország s a kapcsolt részek minden lakosai minden közterheket különbség nélkül egyenlően és aránylagosan viselik.”

Az Országház látképe Buda felől, 2017.A Stasher turisztikai blog által közzétett népszerűségi listán, melynek összeállításához többek között a Google-értékeléseket, a TikTok-népszerűséget, a szállások minőségét és az ország közbiztonságát vették alapul, az Országház a világ 99 legnépszerűbb látványossága közül az első helyezést érte el. A Duna-parti neogótikus palota olyan nevezetességeket utasított maga mögé, mint a franciaországi Disneyland, az olaszországi Colosseum, az amerikai egyesült államokbeli Central Park vagy a perui Machu Picchu.

Bajor Gizi színésznő a Kossuth-díj átadási ünnepségén, 1948. március 14.Miután az Országgyűlés elfogadta a Kossuth-díj alapításáról szóló törvényjavaslatot, az 1948. évi XVIII. törvénycikknek megfelelően az első díjakat 1948. március 14-én, az 1848-as forradalom és szabadságharc centenáriumán adták át.

A kötet borítója.Az Országház Könyvkiadó gondozásában megjelent Arkadiusz Adamczyk lengyel történész „Tiszteljük egymás nemzeti meggyőződését…” – Esterházy János gróf életpályája című kötete. A szerző Esterházy alakját az adott történelmi korszak, működését pedig a korabeli politikai rendszerek összefüggésében mutatja be, gazdag forrásanyagra támaszkodva.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények (Második, átdolgozott kiadás)
 

Tematikus kereső

Az Országgyűlés 2023. évi szeptember - október havi ülésterve (2023.09.25.)

Az Országgyűlés 2023. évi őszi ülésszaka szeptember 25-26-i (hétfő-kedd) ülésének napirendje

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!