Aktuális

Hírek, események

Fotó: SajtóirodaAz Országgyűlési Őrség és az „All Star” skót duda zenekar közös zenés őrségváltást mutatott be az Országház előtt, Robert Burns születésnapjának tiszteletére. A világhírű skót költő születésnapjának 265. évfordulójára érkező skót duda zenekar tagjait Jakab István, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte az Országházban. 

Játékos paragrafusok​​​​​​​Az Országgyűlési Múzeum új online, interaktív játéksorozatot indított Játékos paragrafusok címmel. A sorozat célja, hogy szórakoztató formában segítsen a diákoknak megismerkedni a több évszázados magyar alkotmányfejlődés legfontosabb törvényeivel.

Kötet az Országgyűlési Múzeum múltjáról és jelenérőlAz Országgyűlési Múzeum címmel jelent meg az Országház Könyvkiadó Országházi séták sorozatának tizenhetedik kötete. Feitl Írisz történész sok-sok illusztrációval kísért szövegéből megismerhetjük a múzeum megteremtésének közvetlen előzményeit, működését 1929-es megnyitásától 1949-ben bekövetkezett tényleges felszámolásáig. Képet kaphatunk továbbá az intézmény 2014-es újjászervezéséről, programjairól, mindennapjairól.

Helyére kerül az Országház északi tornyának dísze, a rézvitéz, 1994. január 11.1993. január 11-én helyezték vissza az Országház Duna-parti oldalán, a restaurált északi torony tetejére a villámhárítóként is szolgáló négy rézvitéz szobor egyikének másolatát. A mintegy négy méter magas lovagszobrot többórás munkával emelték a hetvenméteres magasságban lévő helyére, a korábbi tartószerkezetre.

​ lejártával inkább nőmozgalmával foglalkozott, 1923-ban néhány társával megalapította a Szociális Testvérek Társaságát. 1940-ben beadványt írt a munkaszolgálatosok érdekében, tiltakozott a deportálás ellen, keresztény értékrendű világnézeti kurzusokat szervezve igyekezett ellensúlyozni a hitleri propagandát. A vészkorszak idején a Testvérek több rendházban is bújtattak üldözötteket. 1945-ben, pártonkívüli jelöltként, ismét nemzetgyűlési képviselő lett. A Keresztény Női Tábort az 1947-es országgyűlési választásra azonos néven szervezte önálló politikai párttá, amelynek első és egyetlen elnöke lett. Utolsó felszólalását 1948. június 16-án tartotta az egyházi iskolák államosítása ellen.   Letartóztatástól tartva június 22-én éjjel Ausztriába menekült, majd az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. Az emigrációban is aktív maradt, megpróbált segíteni az 56-os menekülteknek is. 1974-ben a Szociális Testvérek Társaságának egyik rendházában hunyt el, Buffalóban. 2021. október 26-án exhumálták földi maradványait, majd 2021. december 7-én Budapesten, a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben ünnepélyesen újratemették.   Slachta Margit, az első magyar képviselőnő a budapesti I. választókerületben átveszi mandátumát1974. január 6-án hunyt el Zadjeli Slachta Margit Borbála szerzetesnő, a Szociális Testvérek Társaságának megalapítója, keresztény feminista politikus, az első magyar női országgyűlési képviselő. Az elvei melletti bátor kiállása miatt szállóigévé vált róla az a Parragi György országgyűlési képviselőhöz, újságíróhoz kötött megjegyzés, hogy „ő az egyetlen férfi a Nemzetgyűlésben”.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények (Második, átdolgozott kiadás)
 

Tematikus kereső

Jelenleg nincs elérhető ülésterv.

Az Országgyűlés elnökének javaslata az Országgyűlés 2024. évi tavaszi ülésszaka február 5-i (hétfő) rendkívüli ülésének napirendjére

Elhunyt Alföldi Albert volt Országgyűlési képviselő

Elhunyt Alföldi Albert volt Országgyűlési képviselő

Életének 84. évében elhunyt Alföldi Albert az MSZP volt képviselője. 1994-től 1998-ig majd 2004 és 2010 között volt az Országgyűlés tagja. A Kulturális és sajtóbizottság, az Ifjúsági és sportbizottság valamint az Oktatási és tudományos bizottság munkájában vett részt.

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!