Készült: 2024.02.25.18:30:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

203. ülésnap, 50. felszólalás
Felszólaló Schmuck Erzsébet (LMP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:14

Felszólalások:  <<  50  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Önöknek a környezet- és természetvédelem csak akadályt jelent, éppen ezért a környezet- és természetvédelem intézményrendszerét az elmúlt években tudatosan leépítették.

Oda jutottunk, hogy ma Magyarországon a kormányzati érdekből megvalósuló beruházások esetében semmilyen jogi vagy intézményes korlát nem segíti a városi zöldterületek megóvását. Bár alkotmánybírósági és ombudsmani döntések sokasága rögzíti: a beépített területeken élők egészséges környezethez való alapjogát elsősorban a városi zöldterületek tudnák biztosítani, önök az elmúlt négy évben több mint 500 egészséges fát irtottak ki Budapest területéről, és hasonló fanyűvést végeztek vidéken is, Balatonföldvártól Szigetvárig.

És az a hatósági rendszer, aminek az állampolgárok érdekeinek védelme lenne a feladata, egyetlen alkalommal sem emelt szót a pusztítás ellen. Sem a kormányhivatalokba integrált környezetvédelmi felü­gyelőségek, sem a nemzeti parki igazgatóságok nem mondták azt egyetlen esetben sem, hogy vigyázni kell a fákra, az emberekért.

Az egész Európában példa nélküli fairtásnak észszerű magyarázata nincs, oka viszont van: a jelenlegi hatalom nyilvánvalóan építési telekként tekint az emberek pihenését szolgáló zöldfelületekre.

Kiemelt beruházásoknál a kormányhivatalok még olyankor sem emelnek kifogást, ha a tömeges fakivágás nyilvánvalóan jogsértő. Sőt, asszisztálnak ahhoz a szintén megkérdőjelezhető gyakorlathoz, hogy a fairtásokra még azelőtt kerül sor (Dr. Hoppál Péter: Bővül a zöldfelület!), mielőtt a lakosságnak vagy a civil szervezeteknek lehetőségük lenne tiltakozni a titokban meghozott, senkivel sem egyeztetett döntésekkel szemben. A konkrét példák sora hosszú, és nem tudni, hol a vége.

(14.30)

Az elmúlt években a Kossuth térről több mint 200 fát vágtak ki értelmetlenül. A József nádor tér összes fáját elpusztították egy magánberuházásban épülő parkológarázs kedvéért. A Dagály strand területéről eddig 100 egészséges fát tüntettek el. (Az LMP képviselői felállva egy-egy darab 50x60 centiméteres, két-két képpel és szöveggel ellátott plakátot mutatnak fel. ‑ Dr. Szél Bernadett kezében: „HAJÓGYÁRI SZIGET ELŐTTE, UTÁNA”. ‑ Sallai R. Benedek kezében: „ORCZY-KERT ELŐTTE, UTÁNA”. ‑ Ikotity István kezében: „DAGÁLY STRAND ELŐTTE, UTÁNA”.) Az Orczy parkban 140 fa esett áldozatul az eddigi ténykedésüknek. (Gyöngyösi Márton: Tiltakozom!) Nem léptek fel a Mészáros Lőrinc épülő gellérthegyi villájának kertjében, védett területeken kivágott fák miatt sem. A Római-part területén 1500, a Városligetben 600-800, az Orczy parkban további 130, az Etele úton 175, a Gül baba türbéjénél 50, a Nagymező utcában 34 fával akarnak végezni a közeljövőben. (Gyöngyösi Márton: Elnök úr, csináljon már valamit, nem bírok magammal!) És nem lehet elégszer hangsúlyozni: alapjogokat sértenek meg, méghozzá alkotmányellenesen; a cél a profitnövelés vagy egyszerűen az építkezések felgyorsítása.

Államtitkár Úr! A kérdésem az, hogy az eddigi katasztrofális (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) tapasztalatok nyomán készek-e felülvizsgálni a kiemelt beruházásokról szóló törvényt az egészség és a környezet érdekében. (Taps az LMP és a Jobbik padsoraiban.)

Felszólalások:  <<  50  >>    Ülésnap adatai