Irományok lekérdezése

Készült: 2024.05.19.16:09:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

4. ülésnap (2022.05.16.), 44. felszólalás
Felszólaló Kövér László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka önálló indítvány elfogadva
Videó/Felszólalás ideje 6:36


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK : (A teremben lévők felállnak.  Novák Katalin elfoglalja helyét a díszpáholyban.  Amikor az ülést vezető elnök helyet foglal, a teremben lévők is leülnek.  A DK és a Jobbik képviselői nem tartózkodnak a teremben.) Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy tisztelettel köszöntsem Novák Katalin köztársasági elnök asszonyt (Taps a kormánypártok soraiban.  Novák Katalin felállva köszöni meg a tapsot.), Orbán Viktor miniszterelnök urat (Taps a kormánypártok soraiban.), Schmitt Pál volt köztársasági elnök urat (Taps a kormánypártok soraiban.), Áder János volt köztársasági elnök urat (Taps a kormánypártok soraiban.), Boross Péter volt miniszterelnök urat (Taps a kormánypártok soraiban.), Szili Katalin volt házelnök asszonyt (Taps.), valamennyi volt és jelenlegi közjogi tisztségviselőt, a magyarországi és határon túli történelmi egyházak vezetőit, a külhoni magyar közösségek képviselőit, a diplomáciai testületek tagjait, az Európai Parlament magyar képviselőit, az országgyűlési képviselőket, a nemzetiségi szószólókat, valamennyi kedves vendégünket, a hazai és külföldi sajtó képviselőit és mindenkit, aki figyelemmel kíséri munkánkat.

Tisztelt Ház! Soron következik a miniszterelnök megválasztása. Az Alaptörvény 1. cikkely (2) bekezdés f) pontja és 16. cikkely (3) bekezdése alapján Áder János köztársasági elnök úr Orbán Viktor ügyvezető miniszterelnök urat miniszterelnöknek jelölte. Az erről szóló javaslatot S/39. számon az informatikai hálózaton megismerhették.

Tisztelt Országgyűlés! Az Alaptörvény 16. cikkely (4) bekezdése alapján a miniszterelnök megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint felének a szavazata szükséges. A miniszterelnök a megválasztásával hivatalba lép.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, megválasztjae Orbán Viktor urat Magyarország miniszterelnö-kének. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyűlés 133 igen[footnoteRef:1] szavazattal, 27 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül Orbán Viktort Magyarország miniszterelnökének megválasztotta. (Hosszan tartó, nagy taps a kormánypártok soraiban.  A Párbeszéd képviselői kivonulnak az ülésteremből.) [1: Erős Gábor (Fidesz) és Csöbör Katalin (Fidesz) szavazatát nem tartalmazza, noha igennel kívántak szavazni.]

Tisztelt Országgyűlés! Most az ünnepélyes eskütétel következik. Kérem önöket, hogy a miniszterelnöki esküt felállva hallgassák meg. (A jelenlévők felállnak.  Orbán Viktor a terem közepére lép.  A vezénylő tiszt az elnöki pulpitussal szemben lévő bejáraton keresztül bejön, és az ülésterem közepéről engedélyt kér a házelnöktől a nemzeti és a történelmi zászlók behozatalára, aki az engedélyt megadja.  A fanfárok hangja mellett a díszőrök az elnöki pulpitus két oldalára bevonulnak a zászlókkal. A nemzeti zászlót tartó díszőr a terem közepére lép, és a zászlót megdöntve áll az eskü időtartama alatt. A vezénylő tiszt a nemzeti zászlót tartó díszőr mellett áll. A pulpitus két oldalán álló díszőrök szintén megdöntik a történelmi zászlókat.)

Felkérem Orbán Viktor miniszterelnök urat, hogy tegye le esküjét.
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai