Irományok előző ciklusbeli adatai

Készült: 2024.03.04.17:02:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

189. ülésnap (2016.11.22.), 94. felszólalás
Felszólaló Dr. Aradszki András (KDNP)
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A benyújtott törvényjavaslatnak valóban az a végső célja, hogy a rezsicsökkentés értékét fenn tudjuk tartani, és fenn tudjuk tartani azt a helyzetet is, hogy ma Magyarországon az európai országokat tekintve és euróban elszámolva az ötödik legalacsonyabbak a villamos energia átlagárai, míg a földgáz átlagára a második legalacsonyabb. Ezt olyan eszközökkel értük el, amiket a képviselő úr elmondott, és meghaladtuk azt az időszakot, amikor Magyarországon többet fizettek a villamos áramért és a gázért, mint mondjuk, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Csehországban vagy Franciaországban.

Úgy gondolom, hogy ez az eredmény nagyon fontos, és a benyújtott törvényjavaslat ennek a továbbvitelét szolgálja. Természetesen ez a szolgálat elsősorban arra jó, hogy tovább folytassuk a rezsicsökkentést, amennyiben erre tér és lehetőség van, de ezen túl szolgálja a kiszámíthatóságot, szolgálja az árstabilitást, és szolgálja a szociális biztonságot is. Ezeket a szempontokat nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Mindenesetre a rezsicsökkentés megvalósítása, majd eredményeinek fenntartása érdekében tovább folytatjuk az Európai Unióval a tárgyalásokat, az Európai Bizottsággal való egyeztetések továbbra is fennmaradnak. Azon leszünk, hogy a képviselő úr által megfogalmazott célok, illetve a korábbi parlamenti döntések által elért eredmények fenntarthatók legyenek.

A kiszámíthatóságot ez a benyújtott törvényjavaslat szolgálja, ezért a kormány részéről támogatni tudjuk, indítványozzuk a megvitatását és a későbbiekben az elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai