Készült: 2019.12.16.11:35:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

9. ülésnap (2018.06.18.),  115-124. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:11


Felszólalások:   113-114   115-124   125-134      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Miniszterelnök úrnak a soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia.Tisztelt Országgyűlés! Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az agrárminiszternek: „Miért hagyja életveszélyben a Kormány a szórt azbesztet tartalmazó épületekben lakók és dolgozók ezreit?” címmel. Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Farkas Sándor államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem képviselő asszonyt, elfogadjae a válaszadó személyét, vagy személyesen a miniszter úrtól kéri a választ.

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Igen.

ELNÖK: Öné a szó, képviselő asszony.

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! 1970 és 1990 között a szórt azbesztet széles körben használták Magyarországon, többek között hő- és hangszigetelésre, tűzálló anyagként mind a lakó-, mind a középületek építésénél. De nagyon hamar kiderült, hogy egészségkárosító, súlyos légzőszervi megbetegedéseket, azbesztózist, tüdőrákot, végül halált okoz. Nincs olyan kis koncentráció, amely ne jelentene kockázatot akár 15-35 év lappangási idő elteltével.A környezetvédelemért és az egészségügyért felelős tárcák megbízásából ezért már 1999-ben megkezdődött a szórt azbesztet tartalmazó épületek országos felderítése, majd az azbesztmentesítési program kidolgozása és végrehajtása. A program az elmúlt nyolc évben azonban nem nagyon haladt, noha ma is felnőttek és gyermekek tízezrei élnek vagy dolgoznak szórt azbesztet tartalmazó, a nem megfelelő felújítás, az azbesztmentesítés hiánya miatt egyre veszélyesebbé váló épületekben, például Veszprém, Győr, Tatabánya lakótelepein vagy az Országos Széchényi Könyvtárban. Pedig Magyarországon is kötelező az az európai irányelv, amely szerint az azbeszt által okozott környezetszennyezést meg kell szüntetni.

Az országos hulladékgazdálkodási terv 2030-ra tűzte ki a mintegy 1,6 millió tonna, különböző formában előforduló azbeszt eltávolítását és szakszerű ártalmatlanítását. Az emberek egészsége érdekében azonban ezt előbbre kellene hozni.

Államtitkár úr, azt kérdezem: mikor és milyen állami segítségre, támogatásra számíthatnak az önhibájukon kívül ilyen veszélynek kitett állampolgárok és közintézmények? Várom megtisztelő válaszát. (Taps az LMP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Farkas Sándor államtitkár úrnak. Parancsoljon, államtitkár úr.

FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Köszönöm a képviselő asszonynak, hogy kérdésével felhívta a figyelmet ismételten az azbeszt környezeti és egészségvédelmi problémáira. Az azbesztet rendkívül előnyös tulajdonságai miatt előszeretettel alkalmazták több évtizeden keresztül a magyar építőiparban különböző szigetelésekhez, burkolatokhoz és nem utolsósorban talán még az autóiparban is. Sajnos, az azbeszt egészségkárosító hatása viszont a tüdőrák nagyon gyorsan kifejlődő formáját okozza, viszonylag későn ismerik fel és bizonyították be hatását.Az emberi egészségre nézve a legveszélyesebb azbeszttermék az úgynevezett szórt azbeszt, amelyről ön is szólt, illetve az egyéb azbesztcement termékek. Ezek ártalmatlanítása a jelenlegi adataink szerint több mint 300 milliárd forintba kerülne, ami meghaladja a magyar költségvetés lehetőségét. Tárcánk azonban fontosnak tartja az azbeszt okozta kockázatok kezelését, éppen ezért még az előző ciklusban a lakosságnál képződő, azbesztet tartalmazó palahulladék lakosságtól történő kedvezményes, elérhető közelségben történő átvételét és szakszerű elhelyezését biztosító program kidolgozása érdekében munkacsoportot állított fel. (Derültség az ellenzék soraiban.) Továbbá szakmai egyeztetéseket folytatott a közszolgálati szervezeteket tömörítő Köztisztasági Egyesülettel.

A munkacsoport felmérte az azbeszttartalmú hulladék lerakásának, engedélyeinek, a különböző kapacitások és lerakóhelyek országos helyzetét. A felmérés megállapította, hogy rendkívül nehéz és olyan helyzet alakult ki, ami a lakosság részéről igazából nem támogatott, és a lakosság nem ezekre a kijelölt helyekre vitte el ezt az azbeszthulladékot. Éppen ezért a kormány részére egy programtervezet is készült, amely megoldási javaslatot tartalmaz az azbesztet tartalmazó veszélyes építési hulladék elérhető közlségben történő átvételére. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Köszönöm, majd később folytatom, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen államtitkár úr válaszát. Viszonválaszra megadom a szót a képviselő asszonynak.

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen, államtitkár úr. Én szakértőktől azt hallottam, hogy azért ez egy nagyságrenddel kevesebbe kerülne, nem 300 milliárd forintba. Viszont, ha önök ilyen számot tudnak, nyilván szükséges ennek a felülvizsgálata. Viszont a több tízezer fiatal és gyermek nevében is azt kérem a tárcától, hogy mihamarabb történjenek lépések annak érdekében, hogy a következő évi költségvetésben már megjelenjenek azok a fedezetek, összegek, amelyek el tudnák ezt a programot indítani.Nyilván szükséges azért ahhoz, hogy megfelelő program elinduljon, ezen épületek felmérésének aktualizálása, a középületekre való kiterjesztése is, a megfelelő szakmai, építőipari mentesítési háttér kialakítása, valamint a tájékoztatás. Nagyon reméljük, hogy ezek a munkálatok nagyon gyors ütemben elindulnak. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Viszonválasz illeti meg államtitkár urat. Öné a szó, államtitkár úr.

FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Asszony! Azért egy nagyon finom helyreigazítást kell hogy tegyek, mivel az agrártárcának továbbá hosszú távon nem lesz feladata az azbesztmentesítő telephelyek rendezése. Éppen ezért a kormányzati munkamegosztás alapján az azbeszttartalmú építmény bontásával, termékeiknek az építményből történő eltávolításával, valamint az azbesztmentesítéssel kapcsolatos egyéb egyes tevékenységekre vonatkozó feladat- és hatáskörök megoszlanak majd az érintett szakterületek között. Tehát igazából nem az agrártárca, környezetvédelmi államtitkárságnak lesz majd a feladata. Természetesen az elhelyezés, a kiválasztás igen. Ez egy kölcsönös együttműködő feladat lesz. Köszönöm szépen.
Felszólalások:   113-114   115-124   125-134      Ülésnap adatai