Készült: 2024.02.22.00:56:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

120. ülésnap (2020.04.20.), 44. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás külgazdasági és külügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:10


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt tíz esztendőben Magyarország a nemzetközi liberális mainstream folyamatos támadásával kellett hogy szembenézzen. 2010-ben, amikor egy nemzeti alapon működő, patrióta kormányt választottak a magyar emberek, azt a nemzetközi liberális mainstream nem tudta megbocsátani. Nem tudta megbocsátani azt sem, hogy akkor egy saját nemzeti érdekre alapuló, az IMF-hitel béklyójából a gazdaságot kiszabadító és adócsökkentésre alapuló gazdaságpolitikával vágtunk neki a válságból való kiútnak. Aztán 2015-ben, amikor az európai, brüsszeli intézmények folyamatosan ránk akarták erőltetni a kötelező letelepítési kvótát, és arra akartak rászorítani minden európai országot, hogy illegális bevándorlók tömegeit fogadják be, vállalva a biztonsági és kulturális kockázatokat is, Magyarország akkor is szembement a mainstreammel. Jól láthatóan ezt sem tudják nekünk megbocsátani. Tisztelt Képviselőtársaim! Minden egyes nagy nemzetközi vitában, amikor Magyarország, a magyar kormány a magyar emberek érdekét helyezi előtérbe, és ennek megfelelő döntéseket hoz, akkor ugyanezzel a hazug, a tényeket minden mértékben nélkülöző támadássorozattal kell szembenéznünk.

Emlékezzenek rá, néhány héttel ezelőtt, amikor elfogadtuk a koronavírus-törvényt e Ház falai között, akkor utána a nemzetközi sajtó hemzsegett a hamis állításoktól, és liberális politikusok Európa- és világszerte sportot űztek abból, hogy a koronavírus-törvényt, aztán ezen keresztül a magyar demokrácia állapotát minősítgették. Olvashattunk itt mindent, vég nélküli felhatalmazásról, határtalan felhatalmazásról, nem ülésező parlamentről. Aztán ezekről a vádakról szépen egyesével kiderült, hogy mind-mind hamisak: a parlament ülésezik, sőt maga a parlament dönthet arról, hogy mikor lesz vége a veszélyhelyzetnek. Kiderült az is  világossá vált, legalábbis a vádlóink számára , hogy a rendeletek alkotására szóló felhatalmazás olyan rendeletek meghozatalára hatalmazza fel a kormányt, amely rendeletek a járványellenes védekezés egészségügyi és gazdasági aspektusához szükségesek.

Ugyanakkor pedig világossá vált, hogy mindazok az önkormányzatok Magyarországon, amelyek vezetői között találhatunk az ellenzékhez tartozó politikusokat is, mind-mind a veszélyhelyzetre hivatkozva folyamatosan hozzák meg azokat a döntéseiket, amelyeket nyilvánvalóan egy közgyűlési ülésezés által érintett, mondjuk úgy, normál működési időszakban nem, nem így vagy nem ilyen gyorsan tudnának meghozni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hetekben hallhattuk azt, hogy Európában egyedül itt, Magyarországon fogadott el a parlament olyan törvényt, amely nem tartalmaz konkrét dátumot a rendkívüli helyzet, vagy ahogy mi nevezzük, a veszélyhelyzet vége tekintetében. Ez hazugság, ez tényszerűen nem így van, ez álhír. Még van három olyan ország az Európai Unióban, ahol hasonló szabályozást fogadott el a nemzeti parlament. Sőt, van négy másik olyan ország az Európai Unióban, ahol pedig a kormány egymaga dönthet arról, hogy az eredetileg meghatározott veszélyhelyzeti vagy rendkívüli helyzeti időszakot meghosszabbítja a parlamenttel történő konzultáció nélkül.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ne legyünk naivak, az elkövetkezendő hetekben és hónapokban is komoly támadásokkal kell szembenéznünk politikai alapon. Ezeknek a támadásoknak természetesen semmilyen ténybeli alapjuk nem lesz. Az ezen támadásokat és vádakat megfogalmazók nem fogják venni maguknak a fáradságot ahhoz, hogy velünk a tények alapján vitázzanak, ennek ma az Országgyűlésben is láthattuk már jelét. Arra is fel kell készülnünk, hogy egyesek eljutnak odáig is, hogy gyáva, sunyi módon nácizzanak. Ezeket mindig a lehető leghatározottabban vissza kell utasítani, és ki kell kérni magunknak; főleg úgy, hogy ezek az emberek, akik minket vádolnak, ezek még egyetlenegy védőfelszerelést nem szereztek be, egyetlenegy maszkot nem szereztek be, egyetlenegy lélegeztetőgépet nem szereztek be. (Dr. Varga-Damm Andrea: Az állami költségvetésből…)

Mindaddig, amíg ez nem történik meg (Folyamatos zaj.  Az elnök csenget.), addig a vádlóink és a támadóink számára csak annyit kell mondani: több szerénységet kérünk! (Balla György: Úgy van!  Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai