Készült: 2024.06.21.15:16:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

23. ülésnap (2022.07.18.), 298. felszólalás
Felszólaló Dr. Répássy Róbert
Beosztás Igazságügyi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:21


Felszólalások:  Előző  298  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Bocsánat, én csak azért szólok hozzá, mert megszólított a képviselő úr, de ugye, azt ön is tudja, hogy ez nem ehhez a törvényhez tartozik, tehát az, hogy a Végrehajtói Karban mi újság, az egy egészen más probléma. Én csak azt jeleztem önnek egy válaszban, hogy mi a hatályos törvény. Itt ülünk a törvényhozás termében, tehát meg lehet változtatni a törvényeket, ellenben azt nem gondolom, hogy már visszamenőlegesen tudjuk korrigálni ezeket a törvényeket. De a végrehajtási törvény… (Gy. Németh Erzsébet közbeszól.), a végrehajtási törvény megmondja azt, hogy ki meddig töltheti be a Végrehajtói Kar elnöki tisztét, hogyha ezen a törvényen változtatunk, az valószínű, az én értelmezésem szerint az egy jövőbeni szabály lesz. De ettől függetlenül egyébként igaza van abban, hogy nem elviselhető az az állapot, hogy egy, a hivatalából felfüggesztett vagy pontosabban a tevékenységét nem gyakorló végrehajtó lehet a karnak az elnöke, tehát ebben nincs közöttünk vita, de azt, hogy meddig tartható ez az állapot, mi lehet ennek a következménye jogi értelemben, azt én nem tudom megítélni.

Még egy mondat a törvényjavaslatnak a tárgyára, a vagyonnyilatkozatok ügyére. Elég hosszú ideig foglalkoztam én is a vagyonnyilatkozatokkal, mégiscsak húsz évig voltam képviselő, a vagyonnyilatkozatokat tényleg folyamatosan szigorította az Országgyűlés, és folyamatosan tárta a vagyoni helyzetét az összes országgyűlési képviselő a nyilvánosság elé, és folyamatosan kritizálták ezeket a vagyonnyilatkozatokat. Ezért  ahogyan én olvastam az előterjesztőknek az előterjesztését  úgy gondolták, hogy akkor az európai uniós megoldást választják, azt az uniós vagyonnyilatkozatot választják, amely egyébként azonos a német vagyonnyilatkozattal, tehát a Németországban használt vagyonnyilatkozattal, ezt vezetik be; mondhatnám azt is, hogy ez egy jogharmonizációs tevékenység, az uniós joghoz közelítjük a magyar szabályokat. De ettől függetlenül azt nagyon fontosnak tartom megint csak leszögezni, hogy a magyar kormány tagjai és az államtitkárok és mindenki, aki vagyonnyilatkozat-tételre volt köteles, az éppen az elmúlt hónapban megtette a vagyonnyilatkozatát, tehát az ön által elmondott vagy felvázolt probléma, hogy nem lehet látni a politikusok vagyoni helyzetét, ez legalábbis rövid távon biztosan nem igaz, rövid távon igenis lehet látni a kiindulópontot. Ehhez képest a most bevezetendő nyilatkozat pedig képet ad arról, hogy milyen gazdasági érdekeltségei vannak egy politikusnak, milyen egyéb jövedelmei vannak a politikán kívül. (Gy. Németh Erzsébet: Ez eddig is benne volt!)

Képviselő asszony, önnek pedig csak annyit tudok mondani, hogy itt valószínűleg félreérti azt az önkormányzati szabályt. (Nacsa Lőrinc: Igen!) Arról van szó, hogy az önkormányzatok honlapján vagy valamilyen módon nyilvánosságra hozták mindenkinek a vagyonnyilatkozatát (Gy. Németh Erzsébet jelzésére:), de, nyilvánosságra hozták, ugyanis az önkormányzati képviselők is nyilvános vagyonnyilatkozatot tesznek. Tehát nyilvánosságra hozták, onnan bárki letölthette, használhatta, egyébként meg is írták a helyi újságok, kinek mije van (Gy. Németh Erzsébet: Csak utána nem jogforrás az összehasonlításhoz, az a probléma!), majd ezt követően az aktuális vagyonnyilatkozatát töltötték föl a honlapra. Tehát egy évig nyilvános volt egy vagyonnyilatkozat, bárki letölthette, bárki használhatta (Gy. Németh Erzsébet: Igen…!), tájékoztatást kaphatott róla, és utána a következő évi aktuális vagyonnyilatkozatot töltötték föl. Tehát szerintem ebben semmilyen turpisság nem volt.

Én egyébként úgy láttam, hogy használták is, főleg a Fővárosi Önkormányzatban használták is a Fővárosi Közgyűlés képviselőinek, a fővárosi… (Gy. Németh Erzsébet: Mert ott külön kellett módosítanunk a fővárosi szmsz-t, azért…) Bocsánat, a… (Az elnök csenget.  Gy. Németh Erzsébet: …hogy jogforrásként lehessen tekinteni, ami a honlapra egyszer már felkerült!) Tehát szerintem ez csak egy informatikai probléma, hogy így mondjam, egyszerűen le kellett tölteni a vagyonnyilatkozatot, és aztán utána a következő évben pedig a következő évi vagyonnyilatkozatot is le lehet tölteni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  298  Következő    Ülésnap adatai