Készült: 2020.08.04.16:37:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

108. ülésnap, 179. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:23

Felszólalások:  <<  179  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Nagymányok Nagyközség Önkormányzata fordult hozzám, segítséget kérve. Iskolájuk német nemzetiségi nevelést és oktatást folytat. Az ehhez szükséges kiegészítő támogatást adatlapon kell igényelni, amelynek helyes kitöltése érdekében konzultáltak a Magyar Államkincstár egyik munkatársával. Ennek eredményeképpen rosszul töltötték ki az igénylőlapot. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium elutasítása nyomán újabb igénylést nyújtottak be, kérve, hogy a minisztérium fogadja el a korrekciót, és a tényleges állapot alapján bírálja el beadványukat. A minisztériumtól azt a választ kapták, hogy a rendelet szerint nincs mód a korábbi döntés felülbírálatára, de az októberben összeülő bírálóbizottság elé terjesztik a problémát, és a rendelkezésre álló forrásokhoz mérten a kérelmet támogatásra javasolják.

Tisztelt Államtitkár Úr! A gyakorlat szerint, ha egy fenntartó jogtalanul igényel állami támogatást, azt vissza kell fizetnie. Ha az előzetesen megbecsült létszámnál kevesebben vesznek igénybe egy szolgáltatást vagy ellátást, a többletet vissza kell fizetni. Ez így rendjén való, ezt kívánja a közpénzekkel való felelős gazdálkodás. Az azonban nincsen rendjén, hogy míg az intézményfenntartók önmagukat korrigálva fillérre elszámolnak és visszafizetik a többletet a Kincstárnak, addig a kormány azt a fajta korrekciót nem hajlandó elismerni, amely a fenntartó javára történik.

Ha a miniszteri rendeletből ered ez a furcsaság, akkor a rendelet nyilvánvalóan sürgős korrekcióra szorul, hogy kiküszöbölje ezt az aszimmetriát. A minisztérium válaszleveléből az derül ki, hogy a rendelet nem ad módot a méltányosságra, ám a forrás mértéke szerint a bírálóbizottság esetleg mégis méltányosságot gyakorolhat.

Tisztelt Államtitkár Úr! A kieső támogatás pótlására a nagymányoki önkormányzat képtelen, ugyanakkor a gyerekek oktatásának indokolt támogatásáról van szó. Milyen lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a tévedések és a szabályozás igazságtalansága miatt őket önhibájukon kívül ne érje hátrány?

Várom válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

Felszólalások:  <<  179  >>    Ülésnap adatai